Costul global al obezitatii se ridica la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari pe an, sau 2,8% din Produsul Intern Brut mondial, devansand alcoolismul, consumul de droguri si accidentele rutiere
Potrivit unui studiu publicat joi, 20 noiembrie de McKinsey Global Institute, aproximativ 2,1 miliarde de persoane, sau circa 30% din populatia globului, sunt supraponderale sau obeze.
In aceste conditii, obezitatea este una din primele trei probleme sociale ale lumii, dupa fumat si violenta armata, transmite Associated Press.
„Obezitatea este o problema economica majora la nivel global provocata de o multitudine de factori. Numai impactul obezitatii asupra sistemelor de sanatate este unul cuprins intre 2 si 7% din cheltuielile totale cu sanatatea in tarile dezvoltate. Aceasta nu include insa si costurile cu tratarea afectiunilor asociate cu obezitatea, care potrivit unor estimari majoreaza nota de plata la 20% din cheltuielile totale cu sanatatea. In plus, exista dovezi ca productivitatea angajatilor este afectata de obezitate, ceea ce submineaza competitivitatea companiilor”, sustin autorii studiului.
McKinsey Global Institute avertizeaza ca daca trendul actual continua aproape jumatate din populatia adulta a lumii va fi supraponderala sau obeza in 2030, relateaza si Agerpres.
Pentru combaterea obezitatii, se recomanda o serie de masuri precum introducerea de mese sanatoase in scoli si la locul de munca, cresterea numarului orelor de educatie fizica in scoli si investitii in educatia parintilor.