Indeplinirea unor factori este extrem de importanta atunci cand vorbim despre reusita unei proceduri de fertilizare in vitro si pe care orice cuplu ar trebui sa ii cunoasca atunci cand se decid unde sa realizeze aceasta procedura medicala. Despre principalii pasi pe care trebuie sa-i parcurga un cuplu care isi doreste un copil obtinut prin fertilizare in vitro ne-a explicat in detaliu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.Anca Rusen
Diagnosticul si tratamentul corect
Primul lucru pe care trebuie sa il stie un cuplu care nu reuseste sa obtina o sarcina pe cale naturala este ca nu este bine sa piarda timpul. In consecinta ei trebuie sa se adreseze unui medic specialist in infertilitate si nu doar unui medic specialist ginecolog. Medicul specialist in infertilitate este cel care poate pune un diagnostic corect si, implicit, sa inceapa administrarea unui tratament corect.
Tratarea personalizata a cuplului
Este foarte important ca fiecare cuplu sa poata beneficia de un tratament personalizat, in functie de problemele pe care le are. Acesta este unul din principalii factori care duc la reusita procedurii de fetilizare in vitro. “Dupa indentificarea problemelor cu care se confrunta respectivul cuplu, pasul urmator este tratarea problemei in mod individual. Nu toate femeile necesita acelasi protocol de stimulare, nu pentru toate cuplurile sunt necesare anumite sub-proceduri”, ne-a spus medicul Andreas Vythoulkas.
Colaborarea medic-pacient
In continuare medicul specialist a precizat faptul ca procedura de fertilizare in vitro nu este dureroasa asa cum cred si se tem majoritatea femeilor. Insa, trebuie precizat faptul ca, fiv-urile repetate pot duce la instalarea unui disconfort psihic, tot pentru partea feminina a cuplului, mai ales ca in cazul femeilor are loc un bombardament hormonal al organismului, in timpul etapei de stimulare ovariana. De aceea, colaborarea dintre medicul specialist si cuplu este extrem de importanta. La fel cum este important ca un cuplu sa mearga la consiliere psihologica, specialistul putand sa-i ajute sa depaseasca orice fel de blocaj emotional.
Laboratorul de embriologie si embriologii
Medicul ne-a explicat si faptul ca in laboratorul de embriologie se incearca reconstituirea intocmai a conditiilor pe care un fat le are in uterul mamei. In laborator se dezvolta pentru primele maxim 5 zile embrionii rezultati in urma fertilizarii. Desi termenul de 5 zile nu pare mult, acestea sunt zile extrem de importante pentru reusita procedurii. De aceea, laboratorul trebuie sa fie unul performant, care sa permita dezvoltarea embrionilor in conditii perfecte. Un alt factor la fel de important este reprezentat de profesionalismul embriologilor. Alaturi de medicii specialisti in infertilitate, medicii embriologi sunt extrem de importanti atunci cand vine vorba despre evaluarea embrionilor, despre eventualele probleme genetice ale acestora. In cazurile acestea, atat experienta, cat si specializarile acumulate, isi spun cuvantul si pot face diferenta dintre o clinica obisnuita si una cu o rata mare de reusita.
Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.