Cand este recomandata operatia de cezariana


Cele 9 luni de sarcina trec repede, iar intalnirea cu bebelusul si gandul la nastere starneste emotii in randul parintilor. Cu siguranta, prima indicatie de nastere ar trebui sa fie nasterea naturala. Insa sunt si situatii cand acest lucru nu este posibil, fiind impiedicat de alte probleme medicale. Despre aceste situatii ne-a explicat doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.Anca Rusen

Exista situatii clare cand operatia cezariana este indicata pentru binele mamei si a fatului.
Principalele indicatii pentru operatia de cezariana sunt: 

Asezarea fatului in uter. Cea mai frecventa cauza pentru care este recomandata operatia este asezarea fatului in uter. In mod normal, pentru a putea naste natural, acesta este pozitionat cu capul in jos. Exista numeroase cazuri in care pozitia se modifica, chiar cu saptamani inainte de nastere. Astfel, fatul se poate repozitiona cu fundul inainte sau chiar pe lungimea uterului, in acest fel fiind imposibila nasterea naturala.

Sarcina multipla. Si in cazul sarcinii multiple (gemeni sau tripleti) este recomandata operatia prin cezariana, fiind mai sigura atat pentru mama, cat si pentru feti.

Probleme medicale ale mamei. Diverse probleme de sanatate ale mamei duc, de asemenea, la recomandarea acestui tip de operatie. In cazul in care mama sufera de diabet, are probleme cardiace sau de coagulare si se cunosc aceste probleme inainte de nastere, este bine ca aceasta sa aiba loc prin operatie cezariana, pentru a evita diversele complicatii care pot aparea si care ar putea pune in pericol viata mamei sau a copilului. Si anumite probleme oftalmologice (dioptrii mari, spre exemplu), cardiace, diabet pot sa constituie indicatii pentru nasterea prin cezariana pentru ca altfel viata mamei ar fi pusa in pericol. De altfel, aceste sarcini trebuie sa fie mai atent monitorizate de catre medicii specialisti pentru a evita posibilele complicatii care ar putea aparea si in timpul sarcinii, nu numai la nastere.

Problemele de placenta. Mai ales atunci cand o parte a acesteia este dezlipita, reprezinta motiv pentru indicatia de cezariana. De exemplu, ruptura de placenta reprezinta un motiv destul de grav pentru care este nevoie de operatie cezariana de urgenta. Daca nu se intervine destul de rapid, poate aparea hemoragia, iar viata mamei este pusa in real pericol in acest caz. Placenta praevia (placenta este foarte coborata) este un alt motiv medical serios pentru operatie cezariana.

Posibile infectiile ale mamei. Daca la analizele din ultimul trimestru se constata ca mama are diverse infectii care pot fi transmise fatului prin nasterea vaginala, atunci este de preferat cea prin cezariana, fiind in felul acesta evitata transmiterea infectiei catre fat. Astfel, infectii precum – chlamydia, citomegalovirus, HIV – sunt deosebit de periculoase pentru copil si ii pot pune in pericol chiar viata.

Greutatea copilul la nastere. Mai exact, greutatea mare a fatului poate fi o problema atunci cand vorbim despre nastere naturala, de aceea trebuie ca riscul in acest caz sa fie corect evaluat de catre medicul care urmareste sarcina.

Dupa o alta nastere prin cezariana. Chiar daca exista si posibilitatea nasterii naturale dupa o nastere anterioara prin cezariana, medicii indica de obicei tot nastere prin cezariana, pentru diminuarea riscurilor. Principala problema care poate aparea in acest caz este ruptura uterina, care poate sa survina chiar pe vechea cicatrice. Important de mentionat este si faptul ca dupa operatia de cezariana recuperarea nu este grea. 

Oricare ar fi situatia, medicul care urmareste sarcina este cel care trebuie sa decida ca exista un motiv medical ce indica nasterea prin operatie cezariana. Se poate intampla ca acesta sa fie planificata din timp (cezariana la rece) sau sa apara nevoia unei operatii de urgenta: desi se incearca nasterea naturala, aceasta nu poate avea loc fie din pricina unei dilatari insuficiente a colului uterin, fie din pricina faptului ca se opresc contractiile, fie fatul isi schimba pozitia chiar inainte de declansarea travaliului. In acest caz, operatia este cezariana la cald. 

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

 

 

 

Etichete: operatia de cezariana, recuperare cezariana

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Andreea spune:

    Buna ziua. Ma numesc Andreea si la sfârșitul lunii martie ar trebui să nasc. Intrebarea mea este daca am risc de preclamxia, bebe mare la naștere plus miopie de -4 ar fi indicat sa fac cezariana?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.