Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian din acest an a fost marcata cu scopul de a lansa, la nivel mondial, un indemn de solidaritate pentru a preveni si a invinge aceasta maladie.
Rata de supravietuire in cazul imbolnavirii de cancer ovarian este cea mai scazuta dintre toate cancerele ginecologice, potrivit statisticilor. In intreaga lume, din cauza lipsei de informare si de constientizare a simptomelor, a absentei unui test de depistare precoce si a unui diagnostic tardiv, gradul de supravietuire a femeilor bolnave este foarte redus, se precizeaza pe site-ul https://worldovariancancercoalition.org/, potrivit Agerpres.
Coalitia Mondiala pentru Cancerul Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), al carei scop este „O lume in care fiecare femeie cu cancer ovarian are cele mai bune sanse de supravietuire si cea mai buna calitate a vietii – oriunde ar locui”, mentioneaza ca Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian este „initiativa emblematica de sensibilizare”, sprijinita de peste 170 de organizatii din intreaga lume – precum grupurile de sustinere a pacientilor din comunitatile rurale, asociatiile nationale de asistenta medicala din principalele zone metropolitane – care isi unesc fortele in aceasta zi, pentru a creste gradul de constientizare a bolii, mai scrie site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.
Prin actiunile organizate cu prilejul acestei zile se urmareste o informare si o educare a populatiei cu privire la boala, mai ales asupra simptomelor care sunt generate si de alte boli mai putin grave, in special boli cronice gastrointestinale. Constientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor sa primeasca un diagnostic timpuriu, in stadiul cand boala este mult mai usor de tratat. Diagnosticul pus intr-un stadiu incipient creste mult sansa de supravietuire a unei femei, mai relateaza sursele citate.
Preventia este foarte importanta in aceasta boala. Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezinta risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravietui timp de cinci ani, comparativ cu pana la 89% din femeile cu cancer de san. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al saptelea cel mai frecvent cancer la femei.
Intre factorii de risc pentru a dezvolta o forma de cancer ovarian se numara: istoricul familiei (antecedente de cancer ovarian, mamar, endometrial sau colorectal), istoricul nasterilor, substitutiile hormonale.
Riscul de a dezvolta un astfel de cancer este mai redus pentru femeile care au nascut si alaptat, care au fost supuse unei interventii chirurgicale de extirpare a ovarelor si trompelor uterine, care au luat timp de cel putin cinci ani pilule contraceptive. Totodata, mentinerea unei greutati corporale normale poate reduce riscul de a face aceasta boala.
Etichete: cancerul ovarian, cancer ovarian, risc cancer ovarian