Cancerul la san poate fi vindecat daca este descoperita intr-un stadiu incipient


In fiecare an in intreaga lume se inregistreaza aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de san, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeasi cauza. Peste un sfert din cazurile oncologice sunt la san, iar aceasta este cea mai frecventa forma de cancer care apare la femei. Totul poate porni de la un simplu nodul.
„CNAS este implicata activ in tratamentul tuturor afectiunilor oncologice, prin programul national de sanatate specific. In acest an, in program sunt cuprinsi aproape 130.000 de bolnavi, ale caror tratamente oncologice sunt finantate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigura prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inovative, unele dintre acestea avand drept indicatie terapeutica si cancerul mamar”, se arata conform sursei mentionate.

Pentru ca femeile care au fost supuse unei operatii de extirpare totala sau partiala a sanului sa poata reveni la o viata normala, in cadrul programului national oncologic al CNAS functioneaza si un subprogram de endoprotezare si reconstructie mamara.

Dar trebuie stiut ca aceasta forma de cancer poate fi vindecata numai daca este descoperita intr-un stadiu incipient.

„Ce poti face? In primul rand, sa-ti verifici regulat sanii si daca observi noduli sau schimbari neobisnuite in aspectul lor sa te prezinti la doctor. De asemenea, poti face controale medicale periodice si te poti inscrie in programe de screening oncologic. Trebuie sa stii ca riscul cancerului de san creste odata cu varsta si daca exista precedente oncologice in familie, daca nu ai dus o sarcina la termen pana la 30 de ani si daca nu ai alaptat. Insa exista si alti factori de risc, pe care-i poti evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul si hrana nesanatoasa. Ajuta-te ca sa te putem ajuta sa fii sanatoasa!”, mai scrie in comuicatul CNAS.

Pentru a atrage atentia asupra acestui pericol, in 70 de tari ale lumii cladiri publice importante se ilumineaza in roz in aceasta luna, una dintre aceste cladiri fiind Ateneul Roman.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.