Campanie pentru promovarea donarii de celule stem

sange-celule-AB„Doneaza o sansa la viata !”, este numele campanie ce are drept scop promovarea donarii de celule stem hematopoietice si care se deruleaza incepand de vineri, 19 septembrie, in parcurile din capitala.

Timp de zece zile, in 4 parcuri din Bucuresti vor exista centre mobile de donare, echipe de medici si voluntari, totul pentru a creste nivelul de informare si sensibilizare a persoanelor sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

 

Campania este organizata de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) si sustinuta de Ministerul Sanatatii.

Astfel, organizatorii acestei actiuni spera ca pana la sfarsitul acestui an, numarul donatorilor sa creasca cu peste 20.000.

„Daca in urma cu un an, inainte de lansarea campaniei „Doneaza o sansa la viata!” pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane isi exprimasera dorinta de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numarul donatorilor onorifici inscrisi a crescut de la o luna la alta, atingand in prezent cifra de 14.295, dintre care 7.198 in acest an. Deocamdata, Registrul din Romania este inca mic comparativ cu majoritatea registrelor din tarile europene, care numara in medie intre 100.000 si 500.000 de donatori activi”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Programul Caravanei „Doneaza o sansa la viata!” se va derula in fiecare zi in urmatoarele 10, in intervalul orar 14:00- 22:00, astfel:

•    19-21 septembrie – Parcul Carol – Fantana Zodiac

•    22-24 septembrie – Parcul Herastrau – Pavilionul H

•    25-26 septembrie – Parcul Cismigiu – Piata Walter Maracineanu

•    27-28 septembrie – Parcul Lumea Copiilor – aleea principala

De asemenea, pe langa informare, persoanele care aleg sa treaca pe la cortul caravanei in aceste zile, pot beneficia gratuit de testarea grupei de sange si a Rh-ului, precum si de masurarea tensiunii arteriale, a pulsului si a glicemiei.

Pe site-ul Campaniei „Doneaza o sansa la viata!” se specifica faptul ca celulele stem sunt considerate componentele de baza ale vietii.

Acestea stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si sunt capabile sa se transforme in orice tip de celula adulta functionala, a sangelui si a sistemului imunitar.

Aceste celule se gasesc in maduva osoasa, se pot recolta si la nastere din sangele cordonului ombilical, dar si de la adulti din sange periferic sau din maduva osoasa.

Celulele stem hematopoietice sunt folosite in tratarea si vindecarea unor afectiuni precum leucemia, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.