Societatea Romana de Dermatologie (SRD) deruleaza o noua campanie pentru prevenirea si depistarea cancerului de piele pe plajele din sudul litoralului, a informat Primaria Mangalia potrivit Agerpres.
„In aceasta vara, campania EuroMelanoma Day, ajunsa la cea de-a XIII-a editie, promoveaza mesajul ‘Stiati ca cea mai frecventa forma de cancer este cancerul de piele?’ si are ca scop preventia, depistarea si tratamentul cancerului de piele, in toate stadiile sale”, scrie intr-un comunicat de presa transmis de Primaria Mangalia.
Conform sursei citate, SRD a derulat si in perioada mai-iunie 2018 respectiva campanie in unitati de invatamant din Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca, Targu Mures, Constanta, Oradea, Sibiu si Craiova, dar si in alte locuri precum unitati de productie, companii multinationale etc.
Pe plajele din sudul litoralului, campania se va desfasura simultan in trei zone, cu participarea a 12 medici dermatologi din tara.
„O ampla campanie de informare in ceea ce priveste depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat se va desfasura in perioadele 3-5 august si 17-19 august, simultan in trei statiuni din sudul litoralului, respectiv: Mangalia (plaja Laguna), Jupiter (plaja Jupiter) si Venus (plaja Perla Venusului). Special pentru turisti, SRD in parteneriat cu Primaria Mangalia ofera consultatii de specialitate, in perioada mentionata, intre 8,00-12,00 si 15,00-18,30, unde 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune, vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie. Pe langa informatii legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, acestia vor mai primi si mostre de creme fotoprotectoare”, se precizeaza in comunicat.
Potrivit organizatorilor campaniei, trendul crescator al respectivei boli poate fi stopat, cancerul de piele putand fi tratat daca este depistat la timp.
„In acest sens, specialistii recomanda tuturor sa se protejeze intotdeauna cand se expun la soare, sa evite expunerea prelungita si sa se adaposteasca de soare sub o umbrela si, pe cat posibil, sa evite expunerea la soare la orele pranzului. Alte sfaturi ale dermatologilor se refera la: imbracamintea corespunzatoare (purtarea hainelor in culori deschise, a hainelor cu maneci lungi, o palarie cu bor larg si ochelari de soare cu protectie UV (…); aplicarea cremelor cu protectie solara (este indicata verificarea factorilor de protectie solara ridicata atat impotriva radiatiilor UVA, cat si a celor UVB, cu reaplicare constanta, deoarece aceste creme au efect maxim dupa aproximativ 30 de minute, iar efectul dureaza in medie 2-3 ore”, se mai precizeaza in comunicat.
Aceeasi sursa mai afirma ca cel mai mare risc de a dezvolta probleme de sanatate il prezinta copiii, pe termen lung, legate de expunerea prelungita la soare, recomandandu-se o atentie sporita pentru prevenirea arsurilor solare si utilizarea cremelor cu alta compozitie, speciale pentru cei mici.