Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lanseaza a treia campanie pentru promovarea constientizarii importantei raportarii reactiilor adverse suspectate la medicamente, potrivit unui comunicat al institutiei.
Organizata in perioada 19 – 23 noiembrie, campania se desfasoara in cadrul unei saptamani dedicate ridicarii gradului de constientizare, in care sunt implicate 28 de autoritati de reglementare in domeniul medicamentului din Uniunea Europeana, dar si Australia, Mexic si Noua Zeelanda.
„Autoritatile de reglementare se vor concentra impreuna asupra cresterii numarului de raportari de reactii adverse suspectate la sugari si copii, precum si in timpul sarcinii si al alaptarii. Anul trecut, raportarile referitoare la populatia pediatrica au reprezentat numai 5,9% din numarul total de raportari de reactii adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reactii adverse la medicamente. Desi medicamentele sunt sigure si eficace, pot aparea reactii adverse”, scrie in comunicatul ANMDM.
Conform sursei citate, este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor sa fie intelese de catre profesionistii din domeniul sanatatii si comunicate pacientilor, inclusiv persoanelor care asigura ingrijirea acestora, parintilor si celor care asteapta un copil sau isi planifica o sarcina.
De altfel, Agentia precizeaza ca oricine poate contribui la imbunatatirea sigurantei medicamentelor prin raportarea oricarei reactii adverse suspectate la adresa: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/.