Temperaturile ridicate pot afecta starea de sanatate a oamenilor, in special daca au boli neurologice preexistente, atentioneaza medicii.
„In principiu, este cunoscut faptul ca temperaturile extreme pot afecta starea de sanatate, in special la cei care au suferinte preexistente sau comorbiditati, cum mai sunt denumite. Exista foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstreaza ca hipertermia, in combinatie cu diverse alte tipuri de patologi, poate creste efectul respectivelor patologii”, a afirmat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, potrivit Mediafax.
Hipertermia poate duce la alterari la nivelul sistemului nervos, la nivelul creierului, putand genera edem cerebral.
„Toate aceste lucruri pot afecta imediat si pe termen lung persoana care are patologii pe termen lung. Aici ma refer la patologii care ar putea fi agravate, cum ar fi hipertensiunea arteriala. La randul ei, hipertensiunea, impreuna cu hipertermia, poate genera o problema mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, prin cumul de comorbiditati, pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central”, a mai spus Dafin Muresanu.
Cresterea temperaturii corpului poate fi benefica, insa doar pentru un interval de timp limitat.
„Cresterea temperaturii organismului cand avem febra este un mecanism de aparare, deoarece stimuleaza mai mult imunitatea. Dar, asa cum stim, toate mecanimsele de aparare functioneaza intr-un anumit interval, iar daca depasim acele limite, respectivul mecanism se transforma intr-un element nociv. Inflamatia, care in esenta este un mecanism de aparare, cand depaseste un anumit nivel, deja ne confruntam cu o patologie de tip inflamator”, a mai explicat profesorul Muresanu.
El a precizat ca atunci cand o persoana are febra, este un semnal ca exista un bun raspuns din partea organismului si se mobilizeaza mai mult imunitatea.
„In conditiile in care ne gandim doar la o situatie patologica la nivelul sistemului nervos central, temperatura crescuta faciliteaza anumite procese patologice. Stim ca intr-un accident vascular cerebral (AVC) trebuie sa fim foarte atenti sa nu avem situatii de crestere a temperaturii pacientului, pentru ca agraveaza boala”, a mai spus presedintele Societatii de Neurologie din Romania.