Cristian Busoi, fostul presedinte CNAS, a precizat ca in Romania inca se asteapta si cinci ani pentru ca pacientii sa acceseze tratamentele la care pacientii europeni au de mult timp acces. Cei mai afectati sunt bolnavii de cancer sau de hepatita C, in care noile medicamente inca nu sunt disponibile bolnavilor romani.
Europenii au acces la tratamente noi si cu 7 ani inaintea noastra
Cristian Busoi a precizat ca Romania este printre putinele tari europene in care medicamentele noi intarzie sa fie aprobate si incluse in tratamente.
“Se pare ca in acest moment lucrurile sunt blocate, e deja o presiune publica pentru ca sunt foarte multi pacienti care asteptau – mai ales cei cu afectiuni in domeniul oncologiei sau al hepatitei C, dar si in alte domenii importante – chiar isi faceau mari sperante ca isi vor putea incepe tratamentul cu noile medicamente”, a explicat fostul presedinte CNAS.
Lista de medicamente compensate nu a fost actualizata in fiecare an
Cristian Busoi a precizat ca una din gresele sistemului de sanatate din Romania este ca nu se actualizeaza lista de medicamente compensate si gratuite cu 20 – 30 de molecule in fiecare an. In lipsa acestei actualizari permanente, se ajunge la situatii precum cea din 2013, cand este nevoie de aproximativ 130 de molecule noi.
“La CNAS nu aveam decizia politica sau strategica, dar am fost alaturi de ministerul Sanatatii pentru a face calculul impactului bugetar si cum reusim sa il acoperim. Stiti ca in Romania functioneaza taxa clawback si tot ce depaseste un anume buget, 1,5 miliarde pe trimestru, recuperam de la producatorii si importatorii de medicamente”, a precizat fostul presedinte CNAS.
In acelasi timp, Cristian Busoi a precizat ca introducerea noii liste de medicamente compensate precum si a cardului de sanatate vor reduce frauda aproape in totalitate.
Sursa: www.agerpres.ro