Numarul mare de bolnavi cu hepatita C la nivel mondial, aproximativ 150 milioane de persoane, dar si accesul scazut la tratament pentru unii dintre bolnavi, i-a determinat pe reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sa ia masuri pentru preventia si tratamentul in hepatita C.
Noi tratamente vor fi disponibile pentru bolnavii cu hepatita C
Reprezentantii OMS precizeaza ca in ultimul timp au aparut noi tratamente eficiente dovedite in hepatita C care insa nu sunt accesibile tuturor pacientilor.
In acest sens, OMS doreste sa sustina programele nationale in tratamentul hepatitei C prin publicarea unui Ghid de screening si tratament pentru toti pacientii.
OMS recomanda masuri suplimentare de protectie in infectarea cu hepatita C
Intre recomandarile incluse in ghidul realizat de OMS se afla masurile de preventie si screening. Specialistii recomanda astfel tuturor persoanelor cu risc de infectare sa consulte medicul, sa-si faca analize preventive pentru depistarea din timp a acestei afectiuni.
Primele simptome in hepatita C sunt starea de oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri in zona articulatiei.
In acelasi timp, reprezentantii OMS recomanda o preventie suplimentara in utilizarea instrumentarului medical sau in transfuzii.
Ciroza hepatica si cancerul de ficat – principalele riscuri
Astfel de masuri de preventie dar si accesul la cele mai noi tratamente sunt absolut necesare dat fiind bolile cu risc major in hepatita C, si anume ciroza hepatica si cancerul de ficat.
Persoanele cu risc de infectare cu hepatita C sunt copiii nascuti de o mama care are hepatita C, bolnavii cu afectiuni ale ficatului inca nediagnosticate si netratate, dar si consumatorii de droguri injectabile.
mama a fost diagnosticata cu ciroza hepatica ,virus C.cand apare sovaldi pe piata in romania