Bolnavii cu Alzheimer au sansa sa fie diagnosticati mai repede

Recomandari pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostataBolnavii cu Alzheimer ar putea beneficia de o metoda noua de depistare a bolii inca din faza incipienta. Analiza markerilor biologici este noua forma de depistare a semnelor bolii Alzheimer inainte ca afectiunea sa se agraveze, conform unui nou studiu publicat in revista de specialitate “Lancet Neurologie”. Specialistii estimeaza ca pana in 2050 numarul bolnavilor cu Alzheimer s-ar putea tripla.

Pana in prezent, bolnavii nu sunt diagnosticati la inceputul bolii

Autorii studiului considera ca asemanarea simptomelor in boala Alzheimer cu a altor afectiuni determina intarzierea punerii unui diagnostic corect de la inceput.

Cele mai frecvente simptome cu care debuteaza boala sunt tulburari de memorie, de comportament, imposibilitatea orientarii in spatiu.
Simptomele pot aparea si in cazul altor afectiuni, prin urmare ele nu sunt concludente in diagnosticarea bolii Alzheimer.

Ce metoda propun specialistii pentru diagnosticarea la timp a bolii Alzheimer

Autorii studiului considera ca analiza biomarkerilor ar putea duce la rezultate concludente. Acestia precizeaza ca exista doua forme recurente in boala Alzheimer: cazurile tipice, cu tulburari episodice ale memoriei, si cazurile atipice, in care este alterata memoria verbala iar bolnavul are si tulburari de comportament.

Cele doua cazuri ar putea fi confirmate prin analiza markerilor. Aceasta s-ar putea realiza printr-o punctie lombara care arata nivelurile anormale de proteine in lichidul cefalorahidian sau printr-o tomografie care sa arate activitatea tesuturilor.

Dezavantajele unei astfel de metode de diagnosticare a bolii Alzheimer este faptul ca e costisitoare si presupune o metoda invaziva.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.