Bolile cardiovasculare nu asteapta sa treaca pandemia! Mergi la medic!



22,8% dintre pacientii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre acestia nu au mers la medic de teama de a nu se infecta si pentru ca nu au avut unde, spitalul fiind inchis.

Este rezultatul unei cercetari initiate de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), realizat online in luna februarie, la care au raspuns 320 pacienti cu boli cardiovasculare.

“96,3% dintre pacientii cu boli cardiovasculare respondenti se confrunta cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) si dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).”, trabnsmite COPAC intr-un comunicat de presa.

Dintre aspectele pe care pacientii le enumera ca fiind necesar sa fie schimbate se numara: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai buna cooperare cu medicul 14.10% si mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect deosebit de ingrijorator reiesit din cercetare este ca varsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienta cardiaca a scazut: 25% dintre respondentii chestionarului online sunt persoane cu varsta intre 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenti 47% au hipertensiune arteriala, 8,9% fibrilatie atriala, 8,6% insuficienta cardiaca, 8,2% angina pectorala si 6,6% infarct miocardic.

“Pacientilor le este teama de COVID-19 si traiesc un stres extrem din cauza starii de sanatate. Pentru ei trebuie gasite solutii imediate: o boala precum infarctul nu asteapta sa treaca pandemia. Mergeti la medic daca simti durere in piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameteala, respiratie ingreunata pentru mai mult de 15 minute sunati-va medicul de familie!” a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Potrivit comunicatului de presa, COPAC indeamna pacientii si populatia sa aiba grija de inima lor si sa mearga la medic, sa solicite ingrijirile medicale de care au nevoie daca simt o schimbare a starii de sanatate prin prezenta unor simptome precum respiratie ingreunata, ameteala, durere puternica in piept pentru mai mult de 15 minute.Poate fi vorba de un infarct iar interventia rapida, intr-un interval scurt, este salvatoare.

Etichete: boli cardiovasculare, controle medicale, controale medicale in pandemie

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: