Igiena dentara se invata inca din primii ani si trebuie aplicata si respectata toata viata pentru sanatatea orala si nu numai.Cei care nu o fac, chiar fara sa fie constienti, isi pun sanatataea in pericol riscand mai multe boli care pot aparea exact din aceasta cauza: igiena dentara precara.
Parodontoza
Lipsa igienei orale poate duce in timp la aparitia bolii parodontale.Este o afectiune ce incepe ca gingivita si care provoaca inrosirea gingiilor, inflamarea lor si chiar sangerare. Depunerile de tartru, mirosul neplacut, dar si sangerarea gingiilor in timpul periajul sunt doar cateva dintre semnele bolii. Netratata, parodontoza sau parodontita poate duce la distrugerea tesutului gingival, respectiv pierderea dintilor.
Diabetul
Relatia dintre igiena dentara precara si diabet este una puternica, atentioneaza specialistii. Problemele stomatologice reduc in timp abilitatea organismului de a controla nivelul de zahar din sange. In acelasi timp, persoanele diagnosticate cu diabet nu au sistemul imunitar suficient de puternic pentru a lupta impotriva infectiilor gingivale.
Endocardita
Infectia valvelor inimii, cunoscuta si sub numele de endocardita, poate fi cauzata si de bacteriile prezente in cavitatea bucala. Bacteriile pot patrunde in circulatia sangvina prin ranile de la nivelul gingiilor. In cazul persoanelor cadiace, riscul de aparitie a endocarditei este mai mare.
Probleme pulmonare
Boala parodontala, dar si alte afectiuni dentare pot agrava problemele pulmonare, au aratat mai multe cercetari in domeniu. Bacteriile din cavitatea bucala, care apar in urma unei igiene dentare precare, pot duce la cresterea numarului de bacterii din plamani, astfel agravandu-se bolile pulmonare.
Pierderea memoriei
Ingiena dentara precara poate afecta nu doar inima, ci si creierul. Infectiile gingivale pot cauza si inflamarea altor tesuturi, printre care si cel de la nivelul creierului, ceea ce poate favoriza aparitia pierderilor de memorie.
Dificultati de concepere
Rezultatele unui studiu recent, realizat de Societatea Europeana de Reproducere Asistata si Embriologie, au aratat ca femeile care au o igiena dentara precara au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a concepe un copil. Periajul zilnic al dintilor, folosirea atei dentare si controlul stomatologic periodic sunt variante de preventive si a acestui tip de problema.