Medici specialisti atrag atentia asupra faptului ca boala cronica de rinichi este una progresiva, fara simptome. Acestia subliniaza ca despre gravitate acesteia iti dai seama doar cand este in stadii avansate.
“Din pacate, boala cronica de rinichi este o patologie particulara: nu doare. Este o boala care se aseamana cu o masina care vine noaptea cu farurile stinse si nu stii ca vine pana nu te izbeste. Simptomele care deriva direct din afectarea renala sunt tardive si nespecifice, astfel incat nu rareori diagnosticam in stadii avansate ale bolii cronice de rinichi un pacient care habar nu avea ca are aceasta patologie”, a declarat medicul primar de nefrologie prof. dr. Ina Maria Kacso, in cadrul mesei rotunde ‘Legaturi primejdioase – Boala Cronica de Rinichi nu vine singura’, potrivit Agerpres.
Boala cronica de rinichi este o afectiune progresiva, caracterizata prin scaderea functiei renale, fiind asociata si cu un risc crescut de boala cardiovasculara sau de accident vascular cerebral, se arata intr-o informare a organizatorilor mesei rotunde.
Potrivit sursei citate, boala afecteaza la nivel european o persoana din zece, in timp ce la nivel global cifrele se ridica la 840 de milioane de oameni.
“Trebuie sa aducem la lumina boala cronica de rinichi si faptul ca pacientii care ajung in cabinetele medicale reprezinta numai o mica parte, adica mai putin de o jumatate din ceea ce este in realitate. Avem nediagnosticate aproape 60% din bolile cronice de rinichi, ceea ce este revoltator. Pentru ca diagnosticand poti sa tratezi. Tratand poti asigura o reversibilitate si eventual poti intarzia evolutia. (…) Progresia fara interventie duce la o etapa finala cand, practic, nu se mai poate face nimic, este vorba de dializa si mai departe evolutia inexorabila spre deces”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolic, potrivit sursei citate.
Etichete: boala cronica de rinichi, simptome boala cronica rinichi, diagnostic boala cronica rinichi