Boala celiaca, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna multifactoriala care apare de regula la persoane cu predispozitie genetica si este declansata de consumul alimentelor ce contin gluten.
La aceste persoane, ingestia unor cantitati extrem de mici de gluten declansaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, conducand la distrugerea vilozitatilor intestinale si implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.
Boala celiaca poate aparea la orice varsta, preponderent la femei fata de barbati. Daca este nediagnosticata, se ajunge la subnutritie si chiar la complicatii severe cum ar fi limfom intestinal.
Supranumita si “boala cameleon”, boala are peste 300 simptome si afectiuni asociate. Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greata, flatulenta etc), scrie intr-un comunicat al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune. Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc.
La copii, intarzieri de crestere, abdomen marit, dificultati de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boala celiaca.
La femei, boala celiaca se poate asocia cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce.
Daca exista diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma, ar trebui efectuate si analize pentru depistarea bolii celiace.
Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidata, mai scrie in comunicatul mentionat.
Fiind o boala cu predispozitie genetica, rudele de gradul 1 ale pacientilor diagnosticati cu boala celiaca au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiaca pe parcursul vietii.
Tratamentul este o terapie exclusiv nutritionala – Dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz. Cititi mai multe despre produsele fara gluten.
In fiecare an, la data de 16 mai se marcheaza Ziua Mondiala a Bolii Celiace.