Medicamente prescrise corect pe care o familie le poate avea in casa, insa pe care nu le supravegheaza, pot deveni letale pentru un adolescent cu comportament suicidar.
Este avertismentul conducerii Aliantei Romane de Preventie a Suicidului, care a explicat ca in Romania adolescentii sunt pasibili a face parte din categoria de persoane cu comportament suicidar, care foloseste substantele medicamentoase.
„Adolescentii pot sa foloseasca fie medicatia care li s-a prescris lor, asta in caz ca au o afectiune psihica, dar mai frecvent adolescentii folosesc medicamentele pe care le gasesc in casa. De aceea, vedem la adolescent comportament suicidar efectuat cu preparate pentru boli cardiovasculare sau foarte multe preparate antiinflamatorii si, in special, preparatul care e folosit de adolescenti cel mai mult este paracetamolul si pe locul doi ibuprofenul”, a explicat doctorul Doina Cozman, presedintele Aliantei Romane de Preventie a Suicidului, in cadrul conferintei „Riscul suicidar asociat utilizarii produselor farmaceutice eliberate prin farmaciile comunitare”.
Aceasta a transmis, in calitate de presedinte al ARPS, un avertisment catre comunitate de a acorda atentie riscului pe care medicamentele din casa le pot ridica in combinatie cu un anumit tip de comportament al adolescentilor.
„Adolescentii pot sa foloseasca ceea ce se gasesc in casa, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte si pentru patologia pe care acestia o au. Atentie familii, tineti-va medicamentele sub supraveghere. Al doilea lucru pe care pot sa il semnalez este ca exista o serie intreaga de preparate farmaceutice care au componenti opiozi. Si adolescentii, dar si adultii tineri, care au potential de adictie, stiu aceste preparate care se vand de multe ori cu o reteta simpla si stiu in plus sa extraga codeina de exemplu, care stim ca este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, isi fac aceste extractii de preparat opioid din medicamentele care se vand foarte usor prin retete simple, albe, dar de multe ori pot sa se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar”, a mai spus presedinta ARPS citata de Agerpres.
Potrivit acesteia, in farmacii se gasesc foarte multe preparate la care adolescentii pot ajunge prin retete simple si care contin codeina sau alt opioid.
„Atentie la medicamentele din casa, la preparatele care se vand prea usor si care contin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca sa se drogheze. Ei stiu aceste lucruri pentru ca internetul este plin de aceste retete”, a adaugat medicul.
Potrivit ARPS, in Romania rata suicidului la adulti a ramas, in ultimii ani, la 12 la suta de mii de locuitori, ceea ce plaseaza tara noastra pe o pozitie medie la nivel european.