Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%. Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
Intr-un context mondial ingrijorator, de reemergenta a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populatia sa fie informata corect in privinta imunizarii prin vaccinare, din surse credibile si avizate.
Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinala la varsta de 12 luni a copiilor nascuti in iulie 2013, rezulta ca acoperirea vaccinala este sub tinta recomandata de OMS.
Astfel, rata medie de acoperire vaccinala este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), in timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%.
Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante, spre exemplu rata a scazut cu 4% in cazul vaccinului impotriva hepatitei B.
Aceleasi date arata ca 30,3% dintre acesti copii au fost depistati ca fiind incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand procentul era de 26%.
Neprezentarea continua sa ramana principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta.
„O rata de vaccinare inferioara recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sanatate publica, crescand riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populatia sa cunoasca pericolele care pot aparea in cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile ofera protectie nu numai individului, ci si colectivitatii, impiedicand transmiterea multor boli infectioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizarii trebuie sa fie realizata exclusiv din surse credibile, de catre profesionisti in domeniul medical sau de catre persoane instruite in acest sens. Atragem atentia ca reticenta cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzata de multe ori de o informare eronata sau incompleta, alimentata de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, presedinte Societatea Romana de Microbiologie.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca lucreaza la un proiect de act normativ care va reglementa situatia imunizarilor in Romania, avand in vedere numeroasele sesizari venite din partea specialistilor cu privire la scaderea numarului de vaccinari, in urma campaniilor sustinute impotriva imunizarii.
Legea vaccinarii va fi elaborata impreuna cu specialistii in domeniu si va fi implementata numai dupa ce va fi suspusa dezbaterii publice.
In elaborarea proiectului de lege a vaccinarii, Ministerul Sanatatii va beneficia de expertiza in acest domeniu a reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.