Nu este simplu sa primesti diagnosticul de autism si sa realizezi ca toate planurile pe care le-ai facut pentru copilul tau sunt ruinate intr-o singura clipa. Echilibrul familiei este, de cele mai multe ori, distrus la aflarea acestei vesti.
Ce este autismul? Cum se vindeca? Ce trebuie facut? Cum o sa le spun celorlati vestea? Sunt doar unele din intrebarile pe care parintii si le pun. Impactul emotional fiind mult mai mare.
Viata cu un copil cu autism este plina de provocari.
Daca pana in momentul diagnosticarii totul era incert sau scuzabil “Seamana cu X din familie si el a vorbit tarziu” sau „Copilul meu e pasionat de masinute, toata ziua invarte la roti”, dupa totul capata un sens si are o explicatie. Dar sunt oare pregatiti parintii sa ii faca fata?
Este foarte dificil sa iti vezi copilul plangand si sa nu intelegi de ce. Pana si o simpla iesire la rude isi poate provoca teama atunci cand copilul se intinde pe covor si incepe sa urle, aparent, din senin.
Autismul si familia
“Singuratate, lipsa prietenilor, activitati sociale reduse, teama, sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii copiilor cu autism.” dupa cum ne explica Bianca Tigau, specialist Asociatia pentru Interventie Terapeutica (AITA).
Unele familii reusesc sa faca fata situatiilor stresante si sa fie alaturi de copiii lor, altele au nevoie de ajutor pentru a se adapta la noua situatie de viata.
“Parintii se pot izola, pot foarte usor sa intre in depresie, sa fie extenuati din punct de vedere emotional si psihic in lupta cu autismul, in lupta pentru a gasi sprijin si suport. Parintii se simt judecati de societate, isi asuma vina pentru comportamentul copiilor lor in societate si neputinta de a sti cum sa isi ajute copilul.” afirma Bianca Tigau, specialist AITA.
Diagnosticul de autism afecteaza fiecare membru al familiei in mod diferit. Parintii trebuie sa se focuseze pe ajutorul oferit copilului cu autism, acest lucru poate cauza stres in relatia de cuplu, in cazul in care exista alti copii in familie acestia sunt si ei stresati. De asemenea, are loc o rearanjare a responsabilitatilor in familie. Parintii trebuie sa aloce mai multe resurse ca timp, bani, sa se implice mult mai activ in viata copilului si sa ii asigure acestuia tratamentul si interventiile de care are nevoie. In cazul unor familii responsabilitatea financiara poate sa cada pe unul dintre parinti, iar acest lucru afecteaza relatia de cuplu sau epuizarea partenerului in cauza.
Dupa inceperea terapiei diferenta dintre asteptarilor si posibilitatile copiilor poata sa aduca frustrare, nervozitate si poate cauza si mai multe probleme la nivel emotional pentru parinti.
Pentru a veni in ajutorul dumneavostra echipa AITA a realizat un mic ghid pentru parintii copiilor cu autism:
1. Cereti ajutorul
Sa ceri ajutorul intr-o astfel de situatie poate sa fie destul de dificil, mai ales la inceput. Sfatul nostru este sa nu ezitati sa cereti ajutor, pentru ca uneori oamenii din jurul nostru vor sa ne ajute, dar nu stiu cum.
2. Vorbiti cu cineva despre ceea ce va framanta
Fie ca este vorba de o persoana specializata, un terapeut, sau de o persoana apropiata, un prieten, este bine sa vorbiti despre dificultatile pe care le intampinati si despre ceea ce simtiti.
3. Luati in considerare participarea la grupuri de suport
Poate sa fie foarte util sa ascultati oameni care trec prin situatii asemanatoare cu cea pe care o intampinati dumneavostra, dar si sa vedeti cum au procedat alte persoane in situatiile care va creaza dificultate. Un grup de suport va ofera un bun prilej de a empatiza cu ceilati parinti, de a va elibera din punct de vedere emotional si de a va oferi increderea de a merge mai departe.
4. Este important ca din cand in cand sa luati o pauza
Dupa cum spuneam mai sus viata cu un copil cu autism este plina de provocari, ceea ce o face sa fie destul de solicitanta de aceea aveti nevoie de timp pentru dumneavoastra, indiferent daca vorbim de timp personal sau pentru relatia de cuplu. Acest lucru va poate reface resursele si sunteti mai relaxat/a in a gestiona situatiile dificile.
5. Implicati-va activ in terapia copilului dumneavoastra
Acest lucru o sa va ofere control asupra ceea ce stie copilul, veti sti ce trebuie facut intr-o situatie in care copilul manifesta un comportament nedorit. O sa va simtiti mult mai bine stiind ca luati parte la educatia copilului, veti putea observa cu mai multa usurinta progresele acestuia, iar relatia cu copilul va fi mult mai buna, mai stransa.
6. Este foarte util sa participati la cat mai multe cursuri destinate parintilor
In prezent exista foarte multe astfel de cursuri si workshopuri care au scopul de a va familiariza cu ceea ce inseamna autismul, dar si cu tematici diverse care va ajuta foarte mult pentru informatii si pentru a va crea o retea de suport. De exemplu: la AITA se organizeaza frecvent astfel de cursuri, gratuite, pentru parinti, dar si grupuri pentru fratii si surorile copiilor cu autism.
7. Informati-va in permanenta
Este important sa va folositi de toate oportunitatile pentru a va informa cu privire la autism. Pentru a putea controla un lucru trebuie sa-l cunosti, astfel este important ca fiecare parinte, frate, sora, bunic/a sau alta persoana cu care copilul petrece timp sa cunoasca ce inseamna autism.
8. Implicati-va copilul in activitatile desfasurate zilnic acasa
Generalizarea programelor din cadrul terapiei are loc acasa. Puteti exersa impreuna cu copilul dumneavostra motricitate fina atunci cand acesta pune clestii pe sarma sau puteti sorta obiectele pe categorii atunci cand aranjati tacamurile.
Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA)
Contact: 0753 055 852
asociatia.aita@yahoo.com