Dr. Oana Falup Pecurariu, presedintele Asociatiei Romane Pro Imunizare (ARPI), ii avertizeaza pe toti parintii asupra faptului ca numarul de imbolnaviri cauzate de virusii bolilor infectioase specifice copiilor sunt in crestere si din aceasta cauza toti copiii trebuie vaccinati, iar carnetul cu vaccinurile facute copilului trebuie sa fie la indemana mereu, mai ales in timpul concediilor.
“Recomand parintilor sa fie in permanenta legatura cu medicul de familie, pentru a primi toate informatiile de care au nevoie in ce priveste schema de imunizare si momentul administrarii fiecarui vaccin. Si pentru ca incepe sezonul concediilor, recomand tuturor parintilor sa ia cu ei in vacanta si carnetul de vaccinari al copilului”, a subliniat medicul.
Atentie la vaccinurile indicate pentru calatoriile in alte tari
De asemenea, parintii care intentioneaza sa plece in vacanta cu copiii in alte tari trebuie sa consulte medicul de familie pentru a afla ce vaccinuri sunt indicate in cazul fiecarei destinatii turistice, astfel incat sa evite imbolnavirea copiilor si aparitia unor complicatii severe. In acelasi timp, este important de retinut ca trebuie lute in calcul atat informatiile privind vaccinurile obligatorii, cat si pe cele referitoare la vaccinurile optionale, dar recomandate.
Infectii specifice sezonului de vara
Cele mai comune boli infectioase care pot aparea in timpul verii si care necesita vaccinare pentru a fi prevenite sunt: boala diareica din cauza infectioasa (infectii cu Salmonella, Shigella, E.coli si altele), hepatite virale – A si E. “Recomandarea ramane aceea de a ne spala corect pe maini si de a avea o igiena alimentara corespunzatoare. Cat despre vaccinarea antitetanica, aceasta nu este recomandata pentru orice leziune sau lovitura, insa este important sa ne prezentam la medic”, recomanda dr. Oana Falup Pecurariu. De asemenea, medicul a mai precizat ca vaccinarea antitetanica poate fi facuta de toate persoanele cu varsta cuprinsa intre 11 si 65 de ani sic a intervalul minim intre vaccinari este de 5 ani.
Dr. Oana Falup Pecurariu participa zilele acestea, la Milano, la conferinta anuala a Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice (ESPID), fiind primul medic roman invitat sa sustina o prezentare, tema aleasa fiind “Infectiile mixte viro-bacteriene in pneumonia comunitara la copil”. Lucrarea reprezinta o sinteza a tuturor informatiilor existente in literatura de specialitate in ceea ce priveste pneumonia si cauzele acesteia.
Virusurile respiratorii – principalii factori care cauzeaza infectiile bacteriene
Cercetarile realizate in ultimii 10-15 ani releva faptul ca virusurile respiratorii contribuie la dezvoltarea infectiilor bacteriene, prin mecanisme specifice. De asemenea, s-a descoperit ca rinovirusurile pot favoriza aderarea pneumococului la epiteliul respirator si intrarea acestuia in arborele bronsic. Din aceasta cauza, in jur de o treime dintre cazurile de pneumonie sunt reprezentate de coinfectii intre virusuri si bacterii. In cazul acestor infectii severe vaccinarea este singura metoda de preventie sigura si corecta: “Studiile demonstreaza eficacitatea vaccinurilor, dovada stand boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase si riguroase din punct de vedere stiintific, raspunzand tuturor intrebarilor celor care au inca un semn de intrebare in privinta vaccinarii”, a subliniat dr. Oana Falup Pecurariu.
Sursa stire: Agerpres