Consumul unor fructe oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de padure, nucile pecan sau caju, a fost asociat cu o reducere considerabila a riscului de recidiva a cancerului de colon.
Potrivit AFP care citeaza un raport publicat in Statele Unite, studiul observational a fost realizat pe 826 de pacienti care au urmat un tratament pentru cancer de colon in stadiul 3, acesta fiind bazat in general pe interventie chirurgicala si chimioterapie.
Astfel de pacienti — cu tumori care nu s-au raspandit in alte zone ale corpului — au 70% sanse de supravietuire inca trei ani dupa tratament.
Circa 19% dintre pacienti au consumat cel putin 56 de grame din mai multe tipuri de nuci pe saptamana. In cazul lor, s-a constatat un risc cu 42% mai mic de recidiva a cancerului si o reducere cu 57% a riscului de deces in comparatie cu pacientii care nu au inclus in dieta lor nuci dupa incheierea tratamentului, se arata in raportul lansat inaintea intalnirii anuale a Societatii Americane pentru Oncologie Clinica (ASCO), ce va avea loc in Chicago, luna urmatoare.
Analizand doar consumul de fructe oleaginoase provenind de la arbori, s-a constatat o reducere cu 46% a riscului de recidiva a tumorilor si cu 53% a riscului de deces in cazul pacientilor care consumau cel putin 56 de grame pe saptamana, in comparatie cu persoanele care nu mancau nuci, scrie si Agerpres.
In cazul consumului de arahide sau de unt de arahide, nu s-a observat nici un efect semnificativ.
„Numeroase studii in domeniul sanatatii cardiovasculare si a diabetului au demonstrat beneficiile consumului de fructe oleaginoase si am simtit nevoia de a afla daca acestea ar fi valabile si in cazul pacientilor cu cancer colorectal. Pacientii (cu cancer — n.r.) in stadiu avansat, care beneficiaza de chimioterapie, intreaba in mod frecvent ce mai pot face pentru a reduce riscul de recidiva sau de deces, iar studiul nostru reprezinta o contributie importanta la teoria potrivit careia modificarea dietei si activitatea fizica pot fi benefice”, a declarat autorul principal al studiului, Temidayo Fadelu, cercetator in domeniul medicinii in cadrul Dana Farber Cancer Institute, conform Agerpres si AFP.
Consumul de fructe oleaginoase, insa, nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, mai atrag atentia expertii.
Fructele si semintele oleaginoase au un continut caloric crescut fiind foarte bogate in grasimi nesaturate, minerale – fier, zinc, calciu, potasiu, magneziu, seleniu – dar si in vitaminele B si E, fiind benefice sanatatii organismului.
Printre proprietatile semintelor si fructelor oleaginoase crude regasim: cresterea imunitatii, imbunatatirea fertilitatii. In plus, ele au efecte benefice asupra pielii, o hidrateaza si reusesc sa incetineasca procesul de imbatranire. De asemenea, scad colesterolul rau – LDL si mentin in felul acesta sanatatea inimii.
Oleaginoase exemple: masline, nuci, alune, avocado, dovleac, arahide.