Aproape jumatate dintre intreruperile de sarcina inregistrate in fiecare an in lume, nu se desfasoara in conditiile de siguranta necesare, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Publicat in revista ”The Lancet”, un studiu OMS ”subliniaza nevoia garantarii accesului la avort potrivit legii, in special in tarile cu venituri mici, si necesitatea inlocuirii metodelor mai putin sigure cu metode sigure”, potrivit autorilor citati de AFP.
Studiul a fost realizat in colaborare cu institutul american Guttmacher, o organizatie nonprofit specializata in drepturile reproductive.
Autorii raportului au folosit o scara cu trei niveluri pentru a evalua cu acuratete practicile avortului: ”sigure”, ”mai putin sigure”, ”cel mai putin sigure”, relateaza si Agerpres.
Un procent de 55% (30,6 milioane) de avorturi practicate intre 2010si 2014 in lume sunt considerate ca fiind sigure, adica realizate de catre personal calificat si conform unei metode recomandate de OMS (prin administrate de medicamente, aspirare).
30,7% (17,1 milioane) dintre avorturi sunt considerate ca fiind ”mai putin sigure”. Este cazul celor realizate de personal specializat, dar printr-o metoda invechita (cum ar fi chiuretajul), sau realizate cu mijloace sigure (prin folosirea misoprostol, un medicament utilizat pe scara larga), dar in lipsa personalului competent, mai scriu sursele mentionate.
Avorturile ”cel mai putin sigure” (14,4%, reprezentand 8 milioane) sunt realizate de persoane care nu au pregatirea necesara si folosesc metode periculoase sau invazive (ingerarea de substante caustice, introducerea de corpuri straine, folosirea unor bauturi traditionale).
In tarile dezvoltate, 87,5% dintre avorturi sunt considerate ”sigure”.
Exceptia o face Europa de Est, unde proportia de avorturi considerate ca insuficient de sigure este mai mare decat in Europa de Vest (14,2% fata de 6,5%), ”fara indoiala din cauza folosirii practicilor medicale invechite precum chiuretajul”, mai arata studiul citat.