APMGR acuza autoritatile ca ignora disparitia medicamentelor ieftine


Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) si Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) acuza autoritatile ca ignora solutia calculului diferentiat al taxei clawback in ciuda disparitiei a mii de medicamente ieftine si a studiilor de impact care sustin validitatea acesteia.

„Consecintele vor fi majore, iar responsabilitatea este a Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante care ignora o solutie viabila, cu costuri zero pentru Bugetul de Stat, dar cu efecte benefice pentru pacienti si pentru industria producatoare de medicamente generice,” a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, APMGR si PRIMER atrag atentia ca, in lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, alte mii de medicamente vor disparea in 2019, linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise, iar disparitia unor medicamente esentiale va genera o reala problema de siguranta nationala, in cazul unei calamitati.

„In aceste zile, producatorii isi fac planurile pentru anul 2019. Lipsa unei solutii imediate referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei inseamna nu numai ca autoritatile nu sunt interesate de soarta a milioane de pacienti, dar si ca asista fara reactie la ceea ce credem ca este un plan elaborat de distrugere a industriei romanesti de medicamente,” a declarat Dragos Damian, Director Executiv al PRIMER.

Calculul diferentiat al taxei clawback, propus de catre APMGR, a fost validat prin studiile de impact realizate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si considerat o solutie viabila, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18.57% ȋn trimestrul al patrulea al acestui an, fata de nivelul de 27.53% estimat de catre CNAS ȋn situatia in care modul actual de calcul al taxei ramane neschimbat. Pentru medicamentele scumpe impactul este de doar 1%, iar impactul asupra colectarii fondurilor la Bugetul de Stat ar fi aproape de zero (aproximativ 7.000 RON pe luna).

„Nu cerem ca medicamentele generice sa fie favorizate, cerem sa se aplice un calcul echitabil, in primul rand in interesul pacientilor, care sa gaseasca oricand medicamentele de care au nevoie. In acest moment, medicamentele cu pret redus sunt penalizate in Romania,” a declarat Adrian Grecu.

Acesta a mai explicat si ca taxa clawback se aplica la pretul de vanzare cu amanuntul, iar impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. A dat si urmatorul exemplu: o taxa clawback la nivelul de 29% ajunge sa reprezinte 41% din pretul de producator pentru medicamentele sub 25 de lei. De aceea, astfel de lucruri duc la disparitia medicamentelor ieftine pentru ca producatorii nu pot continua sa le fabrice in pierdere.

APMGR si PRIMER atrag atentia ca cele mai multe cheltuieli ale statului roman merg catre tratamente inovative, care trateaza cateva mii de pacienti, dar ignora milioanele de romani care folosesc medicamentele ieftine. De exemplu, statul cheltuie doar 6.2 milioane lei pentru tratarea a 2.5 milioane de romani cu medicamente care costa pana in 10 lei si 28.3 milioane lei pentru tratarea a 1.200 de pacienti cu medicamente care costa peste 13.000 de lei. In schimb, taxa clawback este aplicata uniform si medicamentelor ieftine si celor scumpe.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.