Achizitionarea oualor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitati cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic.
Directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a facut cateva recomandari, intr-o postare pe Facebook, privind achizitionarea oualor pentru masa de Paste.
“Evitati cumpararea oualor care nu sunt pastrate la temperatura indicata de producator sau care sunt expuse spre vanzare la temperatura mediului ambiant; Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri si mirosuri straine; La spargerea oului, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus;”, transmite seful ANPC.
In cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate vizibil, cu usurinta si perfect lizibil, informatiile privind:
– categoria de calitate (A);
– categoria de greutate (clasamentul oualor din categoria A in functie de greutate)
– XL – foarte mare: greutate mai mare sau egala cu 73 g;
– L – mare: greutate mai mare sau egala cu 63 g si mai mica de 73 g;
– M – mediu: greutate mai mare sau egala cu 53 g si mai mica de 63 g;
– S – mic: greutate mai mica de 53 g;
– o indicatie a metodei de crestere a gainilor;
– o explicatie a semnificatiei codului producatorului;
– data de valabilitate minima.
Vopseaua de oua
“Achizitionarea vopselei se va face numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina:
• numele si adresa producatorului,
• lista ingredientelor,
• instructiuni de utilizare,
• data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sanatate.”, mai precizeaza directorul ANPC.
Etichete: oua, oua de paste, vopsea de oua, ANPC