Analizele recomandate in sarcina trimestrul I

Intr-o sarcina normala, fara patologii, analizele se recomanda de catre medicul care urmareste sarcina la inceputul fiecarui trimestru. De asemenea, in fiecare trimestru de sarcina se efectueaza cate o ecografie morfofetala. Este bine de stiut ca valorile unor analize se pot modifica in sarcina, fara ca acest lucru sa fie asociat vreunei probleme. De aceea, fiecare set de analize este bine sa fie interpretate de medicul care urmareste sarcina. Despre aceste aspecte atat de importante legate de dezvoltarea normala a fatului, ne-a explicat doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.Anca Rusen

Analize in primul trimestru de sarcina:

Hemoleucograma completa – detecteaza anemiile care pot aparea in timpul sarcinii, chiar din primele saptamani ale acesteia sau infectiile din sange. Printre cele mai importante lucruri pe care o hemoleucograma le testeaza se afla numarul globulelor rosii si albe din sange, numarul trombocitelor si cantitatea de hemoglobina din sange.

Coagulograma – determina viteza de coagulare a sangelui. Este indicata in sarcina, cand viteza de coagulare creste oricum. Poate fi un indiciu pentru cele care sufera de trombofilie (afectiune care determina coagularea si mai rapida a sangelui, caz in care trebuie monitorizare atenta in sarcina).

Analiza biochimica a sangelui – se masoara valorile glucozei din sange, a proteinei si a lipidelor, a enzimelor, se urmareste analiza mineralelor din organism (calciu, fosfor, potasiu, fier), care in timpul sarcinii pot sa varieze destul de mult fata de valorile normale, ceea ce duce la suplimentarea artificiala in functie de ce valori sunt mai scazute. Se masoara, de asemenea, valorile bilirubinei, o substanta secretata de ficat.

Grupa sanguina si RH – este una din primele analize care se efectueaza atunci cand se constata sarcina. RH-ul este deosebit de important in sarcina, pentru ca daca mama are RH-ul negativ, iar partenerul, pozitiv exista sanse mari ca bebelusul sa mosteneasca RH-ul pozitiv, ceea ce il face incompatibil cu RH-ul mamei. In cel cel de-al doilea trimestru al sarcinii se face dozarea de anticorpi anti D, pentru a vedea daca sunt prezenti sau nu. Daca sunt prezenti, este necesara tinerea lor sub control cu ajutorul unui tratament special. Daca anticorpii nu sunt tinuti sub control, exista riscul de avort sau de afectarea fatului cu RH-ul pozitiv.

Serologia Hepatitelor B si C– hepatita B este una dintre cele mai transmisibile forme de virus de la mama la fat. Transmiterea virusului are loc mai cu seama in timpul nasterii, indiferent de forma acesteia, naturala sau prin cezariana.

Dozare anticorpi citomegalovirus (CMV) –CMV este periculos in timpul sarcinii pentru ca 10% dintre feti sunt afectati de acest virus, transmis de la mama. Nou-nascutii afectati de CMV prezinta probleme destul de grave, cum ar fi surditate, orbire, dificultati de invatare si dezvoltare (ulterior). Contractat in primul trimestru de sarcina, CMV poate duce la avort spontan. De aceea, de cele mai multe ori, aceasta analiza este recomandata inainte ca o femeie sa isi doreasca sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi rubeola – testarea de face pentru a verifica daca o femeie insarcinata are suficienti anticorpi meniti sa o protejeze in sarcina de contractarea bolii, care, de cele mai multe ori, este fatala fatului. Si aceasta analiza este recomandabil sa se efectueze inainte ca femeia sa ramana insarcinata.

Dozare anticorpi toxoplasmoza – si aceasta este una din analizele care se recomanda inainte ca femeia sa ramana insarcinata, pentru ca prezenta anticorpilor pe perioada sarcinii pot fi foarte periculos pentru fat, important fiind momentul la care a fost dobandita infectia. Daca este constatata prezenta anticorpilor, este recomandata amniocenteza, pentru a vedea daca si in ce fel a fost afectat fatul.

Listeria – listeria este o bacterie care traieste in natura, fiind prezenta in unele alimente. Sursele de listeria includ majoritatea animalelor, chiar si solul, asa ca ea se poate regasi in multe dintre preparate. Din pricina imunitatii scazute in perioada cand sunt insarcinate, femeile gravide sunt mai predispuse la a contracta aceasta bacterie, care traverseaza placenta si ajunge la fat, cauzand probleme majore: probleme respiratorii, meningita, retard mental, paralizie, epilepsie. Bacteria este sensibila la caldura, asa incat o modalitate de a se feri de aceasta o reprezinta prepararea termica a mancarii.

Chlamidya – toate femeile insarcinate trebuie testate pentru aceasta infectie, pentru ca, netratata, ea poate deveni periculoasa pentru fat. Tratamentul se face cu antibiotice, numai la recomandarea medicului specialist. Chiar daca nu este insarcinata, la controalele anuale este bine sa se testeze pentru Chlamydia, pentru ca daca nu este tratata corespunzator, aceasta infectie poate sa duca in timp la infertilitate.

Sifilis – testarea de face din sange. Cea mai periculoasa perioada de transmitere la fat este primul trimestru de sarcina. Cu cat este depistata mai repede, cu atat poate fi mai bine tratata infectia. Un alt moment in care fatul poate fi infestat este cel al nasterii. Un nou nascut cu sifilis transmis de la mama poate avea probleme osoase, la nivelul dintilor sau poate suferi de pierderea auzului si a vederii.

Testare pentru HIV – se realizeaza pentru a se putea lua masurile necesare in vederea protejarii fatului, care poate fi infestat de mama in trei feluri: la nastere, prin laptele matern si prin sange, in timpul sarcinii.

Examen urina – se face sumarul de urina si urocultura, pentru a depista eventualele infectii urinare, destul de dese in sarcina. Acestea sunt perfect tratabile, o data depistate, dar netratate pot ridica probleme in timpul sarcinii, chiar si avort spontan.

Papanicolau, secretii si culturi – sunt analize care se recolteaza local, pentru a vedea starea colului uterin si pentru a depista din timp eventualele infectii care pot aparea in sarcina din pricina sistemului imunitar mai scazut al gravidelor.

La finalul primului trimestru, in saptamanile 12-14, se realizeaza prima ecografie morfofetala, cand se efectueaza primele masuratori ale fatului. Optional, dar din ce in ce mai indicat, este si bi-testul, care, coroborat cu ecografia morfo-fetala, poate da indicii despre anomaliile cromozomiale la fat.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

 

Etichete: analize in primul trimestru de sarcina

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.