La ora actuala, unul din patru romani sufera din pricina problemelor de infertilitate, fie ca este vorba despre probleme de ordin feminin, fie de cel masculin.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infertilitatea este o boala ce afecteaza la nivel mondial un cuplu din sase.
De infertilitate sufera tot mai multi oameni, dar putini constienti sa se trateze pana cand nu sunt pusi in situatia in care vor un copil si nu-l pot avea. Si totusi, putem spune ca infertilitatea este o boala?
„Da, in mod clar, infertilitatea este o boala si, din pacate, nu toata lumea este constienta de acest lucru. Infertilitatea se poate trata, insa este important ca ea sa fie diagnosticata la vreme, corect si complet. De aceea, este foarte important ca pacientii sa consulte un medic specialist in acest domeniu”, declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog si specialist in probleme de fertilitate, intr-un interviu acordat pentru formaremedicala.ro
Specialistii vorbesc mereu de varsta ideala la care o femeie ar trebui sa ramana insarcinata, pentru ca lucrurile sa nu se complice in sarcina, nici pentru ea, nici pentru fat.
“Daca femeia are pana in 35 de ani si incearca pe cale naturala sa ramana insarcinata, dar acest lucru nu se intampla timp de un an de zile, e cazul sa se prezinte la un medic ginecolog cu specializarea in infertilitate. Acolo unde femeia are peste 35 de ani, ar fi bine ca acest lucru sa se intample dupa 6 luni de incercari. Cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat trebuie sa ia mai repede masuri in cazul in care nu poate ramane insarcinata, pentru ca rezerva ovariana se micsoreaza, a mai precizat doctorul Andreas Vythoulkas si pentru gandul.info
Analize recomandate unui cuplu
Un prim set de analize include profilul hormonal complet, adica TSH, Free T3/T4, prolactina, FSH, LH, progesteron si estradiol.
Apoi, o ecografie transvaginala este necesara pentru a vedea care este starea uterului, endometrului si a ovarelor , dar si pentru a exclude prezenta fibroamelor uterine sau a chisturilor ovariene.
Medicii recomanda si o histerosalpingografie cu ajutorul ei se masoara permeabilitatea trompelor uterine.
Urmeaza si barbatul. Si el trebuie sa treaca pe la medic pentru o spermograma si spermocultura.
Se urmareste, prin aceste analize, cantitatea si calitatea spermatozoizilor.
Statisticile pozitioneaza tara noastra in mijlocul clasamentului, cu o prevalenta de 20% in randul populatiei