Analiza excesiva a motivelor care au dus la esuarea unei relatii nu face decat sa dauneze psihicului si chiar fizicului.
Psihologul american Walter Mischel spune intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian ca analizarea aproape la nesfarsit a cauzelor care au dus la ruperea unei relatii /casatorii, contribuie negativ asupra starii emotionale a oamenilor, facandu-i mai nefericiti.
Astfel, specialistul american spune ca decat ” a sta si contempla motivele ruperii unei legaturi amoroase, mai bine se incearca administrarea unor calmante usoare la indemana oricui si mai ales incercarea de distantare de evenimentul nefericit care a dus la ruptura relatiei”.
In caz contrar, partenerul sau ambii, dupa caz, nu fac decat sa persiste intr-o stare emotionala negativa.
Unii oameni se pot detasa mai usor si implicit pot gestiona mai bine acest gen de situatii neplacute daca adopta o atitudine detasata, obiectiva, privind lucrurile intr-o perspectiva pozitiva.
Si, un lucru care mai poate fi facut pentru un psihic opimist este redactarea unei scrisori auto-motivanta referitoare la ei insisi, scrisa la persoana a treia.
Prin detasare, oamenii pot deveni mai rationali, fara a fi autodistructivi
„Bunul simt ne spune ca daca revizitam intens experientele negative prin care am trecut pentru a putea intelege de ce au avut loc, vom reusi in cele din urma sa mergem mai departe. Totusi, noi cercetari arata ca in unele cazuri, oamenii se simt din ce in ce mai rau daca analizeaza si se gandesc continuu la ceea ce au patit”, a afirmat psihologul Walter Mischel, conform The Guardian.
Tot el isi mai argumenteaza afirmatiile precizand ca ” de fiecare data cand reiau in minte cele intamplate sau cand le povestesc prietenilor sau psihologului, unii oameni devin din ce in ce mai deprimati”. Si, pe de alta parte, continua specialistul, „auto-distantarea le permite sa aiba o perspectiva mai obiectiva, fara sa activeze sentimentele de suferinta, ajutandu-i sa treaca peste experienta negativa”.
Aceste sfaturi despre cum pot trece oamenii cu detasare peste ruperea unei relatii vin dupa cateva cercetari in domeniu pentru cartea lansata de curand, ” The Marshmallow Test „, care trateaza conceptul de autocontrol.
„O inima franta si suferinta emotionala chiar dor intr-un mod fizic”
Intr-un capitol din aceasta carte, autorul face si o mentiune asupra unui tratament usor, care poate fi administrat fara reteta si care ar putea fi de ajutor in reducerea suferintei resimtita dupa o despartire.
„Cand vorbim despre experientele de respingere in termeni de durere fizica, nu folosim o metafora: o inima franta si suferinta emotionala chiar dor intr-un mod fizic. «Ia doua aspirine si suna-ma dimineata»- ar fi un raspuns rece si dur adresat unui prieten care va suna in miezul noptii sa se planga de despartirea de cineva drag, dar raspunsul are o baza stiintifica solida”, a mai afirmat psihologul Walter Mischel, citat de mai multe publicatii internationale.