Amnezia sarcinii – simptome si imbunatatirea starii de sanatate


„Amnezia sarcinii” sau pierderea temporara a memoriei legata de micile detalii exista si afecteaza in special femeile aflate in cel de-al treilea trimestru de sarcina, potrivit unui studiu realizat de cercetatori australieni, citat de EFE.

Studiul, realizat de experti in neurologie de la Universitatea Deakin din Australia, a analizat cazurile a 1.230 de femei, dintre care 709 insarcinate, si s-a axat asupra functiilor cognitive, memorie si randamentul organizatoric constand in realizarea mai multor sarcini in mod simultan.

„Functiile cognitive, memoria si randamentul organizatoric al femeilor insarcinate sunt semnificativ mai mici decat cele ale femeilor neinsarcinate, mai ales in al treilea trimestru de sarcina”, potrivit unui studiu publicat la 15 ianuarie de revista de specialitate The Medical Journal of Australia si citat de Agerpres.

Cercetatorii au descoperit ca diferentele se dezvolta inca din primul trimestru al sarcinii si ca memoria inregistreaza o scadere semnificativa inca din primele luni, cu o agravare a functiilor cognitive in ultimul trimestru de sarcina.

Amnezia sarcinii, sau „mommy-brain”, afecteaza pana si pe cele mai organizate si eficiente femei, mai arata studiul.

In trimestrul trei, viitoarele mamici deja au dificultati serioase in a-si aminti diverse detalii, ceea ce inseamna ca situatia se agraveaza pe masura ce sarcina avanseaza. O explicatie plauzibila este ca viitoarea mama este preocupata de ceea ce o asteapta. Oricine poate uita cand are o grija, sau trece printr-o perioada mai dificila. Iar cand pe viitoarea mama o asteapta un travaliu si o schimbare atat de mare, precum nasterea unui copil, se poate instala si aceasta amnezie temporara.

Potrivit surselor mentionate, medicii recomanda o serie de tehnici menite sa diminueze predispozitia catre episoadele amnezice in perioada sarcinii. Somnul de calitate este esential pentru randamentul activitatii cerebrale, de aceea este ideal ca viitoarele mame sa doarma intre noua si unsprezece ore pe noapte.

O dieta echilibrata, care sa furnizeze vitaminele si mineralele necesare in cele noua luni de sarcina, este un alt remediu preventiv. Miscarea favorizeaza de asemenea accelerarea fluxului sanguin, pentru o mai buna irigare a creierului, mai noteaza cercetatorii australieni conform EFE si Agerpres.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.