Amigdalita

Tot ce trebuie stiut despre amigdalita

Ce este amigdalita

Amigdalita este o infecție a amigdalelor, o afectiune care afecteaza milioane de oameni la nivel planetar. Cu toate acestea boala nu este grava, majoritatea pacientilor se recupereaza fara urmari sau sechele in 7-10 zile.

O serie de agenti infectiosi pot duce la aparitia bolii. Este foarte imporant sa primesti un diagnostic corect si un tratament adecvat, deoarece amigdalele sunt considerate prima linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni extreni.

De asemenea, atunci cand principalul simptom este binecunoscutul rosu in gat, altfel spus, copilul are doar o simpla inflamatie localizata in gat este posibil ca diagnosticul sa fie de amigdalita eritematoasa (angina eritematoasa), insotita sau nu de faringita. Daca apare si o suprainfectare cu microbi, suprainfectare care de regula este intalnita la copil sau la adolescenta, in special este intalnit streptococul betahemolitic atunci diagnosticul va fi de amigdalita pultacee. Adica in cazul amigdalitei pultacee copilul are situate pe amigdale puncte de puroi de culare alba sau galbena.

Simptome amigdalita

Cele mai des intalnite simptome sunt: durerea puternica de gat, pacientul simte durere la inghitire. Amigdalele se umfla si apar pete de puroi de culoare alba. Febra este si ea prezenta. Pacientul mai are dureri de cap, dureri la urechi, dureri la inghitire, tuse, frisoane, nasul curge sau este infundat – congestie nazala. Somnul este perturbat din cauza starii de rau generale si a febrei. Mai rar, apar si simptome precum: dureri de stomac si varsaturi, greata, oboseala, respiratie urat mirositoare.

Diagnosticul de amigdalita se stabileste in urma controlului amanuntit si al unor analize. De regula medicul ORL-ist este cel ce stabileste diagnosticul si tot el recomanda tratamentul. Acestea de regula este compus din antibiotice (pentru amigdalita bacteriana) si antitermice.

Testul numit exudat faringean este cea care ajuta la stabilirea diagnosticului, cu ajutorul lui se poate stabili daca amigdalita este cauzata de o infectie cu streptococi. Totodata, se poate efectua si o hemoleucograma completa dintr-o proba de sange pentru a depista o eventuala infectie.

Se transmite amigdalita?

Amigdalita este de cele mai multe ori contagioasa. Atat amigdalita virala cat si amigdalita bacteriana se transmit pe calea aerului de la o persoana la alta, cand bolnavul tuseste sau vorbeste de aproape raspandind mici particule de saliva. De exemplu, streptococul care poate da amigdalita bacteriana este foarte contagios.

Specialistii spun ca cele mai multe infectii ale amigdalelor sunt cauzate de agenti patogeni si sunt transmise prin contact direct intre persoane. Amigdalita virala, cauzata de o infectie cu virus este de obicei contagioasa timp 7-10 zile. Amigdalita bacteriana poate insa sa fie contagioasa timp de aproximativ doua saptamani. Dar, medicii spun ca cei care au amigdalita bacteriana si iau antibioticul prescris de medic sunt considerati necontagioasa dupa 24-48 de ore de tratament antibiotic adecvat.

Amigdalita cauze

In functie de cauza este amigdalita poate sa fie amigdalita bacteriana si amigdalita virala.

Amigdalita bacteriana este provocata de bacterii, cele mai des vinovate fiind streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), haemophilus influenzae, pneumococul sau stafilococul auriu. In acest tip de amigdalita medicul specialist va recomanda tratament cu antibiotic. De exemplu, numita si amigdalita streptococica, adica amigdalita cauzata de infectia cu streptococ, desi apare rar si mai ales la copii, poate avea complicatii serioase precum sunt reumatismul, imbolnavirea rinichilor, dar si complicatii precum sunt: scarlatina, sinuzita, pneumonia, otitele.

Amigdalita virala este cea mai des intalnita. Printre virusii care duc la aparitia bolii amintim: adenovirusuri, virusul Epstein Barr, herpes simplex. Specialistii atentioneaza ca amigdalita virala nu se trateaza cu antibiotic.

Amigdalita acuta si amigdalita cronica

In functie de recurenta bolii exista amigdalita acuta si amigdalita cronica.

Amigdalita acuta este o infectie a amigdalelor provocata fie de bacterii, fie de virusi. Simptomele acestui tip de amigdalita incep brusc dar pot sa aiba si debutul progresiv, insa in majoritatea cazurilor sunt insotite de febra mare. Foarte des amigdalita acuta este intalnita la copii, dar si la adolescenti.

Amigdalita acuta la copii. Amigdalita acuta la copil inseamna ca si la adult, inflamarea amigdalelor palatine, inflamatie insotita des si de inflamarea faringelui de aceea se mai utilizeaza si termenul de faringita acuta. De cele mai multe ori boala apare la copii cu varste intre 4 si 8 ani. Copilul merge la gradinita si boala se manifesta mai ales in crese, gradinite si scoli. Dar daca nu apar complicatii cu suprainfectare bacteriana, amigdalita se trateaza relativ usor intr-o saptamana. Amigdalita la copii este des intalnita mai ales la trecerea de la iarna la primavara cand au loc si schimbari ale sistemului imunitar al celui mic. Altfel spus, lipsa consumului de fructe si legume din timpul iernii poate fragiliza sistemul imun al micutilor. Chiar daca multi parinti sunt extrem de ingrijorati cand copilul lor au amigdalita, numita si angina, specialistii spun ca nu trebuie sa intre in panica.

Amigdalita este extrem de des intalnita la copii, uneori si la adolescenti si mai rar la adulti. Mai mult, atunci cand apare febra, copilul nu poate sa respire corect, are dureri mari de gat, tot ce trebuie sa faca parintele este sa se duca la medicul specialist pediatru sau la cel ORL-ist pentru consult, stabilirea diagnosticului si tratamentul adecvat.

Tratament amigdalita cronica la copil

Tratamentul este stabilit de medicul specialist si poate sa fie alcatuit din antitermice sau/si antibiotic mai ales daca este diagnosticata o amigdalita bacteriana. Interventia chirurgicala se recomanda cand amigdala devine infectie de focar, mai exact daca cel mic face patru pusee amigdaliene serioase intr-un an sau opt pusee in doi ani, exista probabilitatea ca medicul ORL-ist sau cel pediatru sa recomande ca amigdalele sa fie extirpate copilului pentru a preveni aparitia complicatiilor serioase asupra intregului organism.

Amigdalita cronica este o inflamatie cronica a amigdalelor. Boala apare in urma unor infectii repetate cu germeni saprofiti. Altfel spus, amigdalita cronica este caracterizata prin episoade dese de boala, este o infectie recurenta care se vindeca cu dificultate cel mai adesea avand cauza bacteriana.

Amigdalita cronica simptome: durere de gat, adenopatie persistenta, respiratie neplacut mirositoare, ganglioni limfatici ai gatului sunt mariti ca volum si durerosi, dificultati de deglutitie, episoade febrile, stari de rau generalizate, dureri de picioare.

Amigdalita complicatii

Pericolul este ca amigdalita cronica sa nu fie diagnosticata corect si timpuriu.

In astfel de situatii pot sa apara complicatii articulare precum este reumatismul articular acut, complicatii ale rinichilor – nefrita, dar si complicatii cardiace.

Amigdalita in sarcina

Nu este exclus ca viitoare mama sa faca o amigdalita virala sau bacteriana in timpul sarcinii. Dar absolut toate medicamentele pe care le ia o femeie gravida trebuie sa fie atent monitorizate de medicul ginecolog. De aceea este obligatoriu sa vorbesti cu medicul tau inainte de a lua orice fel de antibiotic daca ai amigdalita bacteriana. De ajutor acasa iti vor fi odihna, ceaiurile caldute cu miere, gargara cu apa sarata, dar acestea sunt doar adjuvante, nu pot trata o amigdalita bacteriana.

Tratament amigdalita

Tratamentul amigdalitei acute este stabilit de medicul specialist ORL-ist. Acesta va fi in functie de rezultatul la analize si implicit de cauza care sta la baza declansarii bolii. In cazul amigdalitei bacteriene se vor prescrie antibiotice, antiinflamatoare si antitermice care sa scada febra, atat la adult cat si la copil.

Tratament amigdalita cronica

In astfel de situatii tratamentul este dificil, asa cum dificila este si diagnosticarea.

Exista situatii cand amigdalita cronica este un real focar de infectie si cand pacientul deja are complicatii prescum sunt: infectia cailor respiratorii aeriene inferioare, laringite cronice, infectii ale tubului digestiv, exista probabilitatea ca medicul sa recomande operatia pentru extirparea amigdalelor, procedura numita in termeni medicali amigdalectomie (operatie amigdale). Amigdalita cronica este o afectiune de temut, deoarece odata cu crestere in volum a amigdalelor se poate ajunge la afectiuni cronice pulmonare si cardiace, tocmai pentru a evita acest lucru unor pacienti le este recomandata operatia.

Amigdalita remedii naturale

Amigdalita este o afectiune serioasa pentru care trebuie sa va adresati medicului. Dupa diagnosticul pus de un medic, puteti discuta cu acesta si despre alte elemente ajutatoare in cadrul tratamentului. Va recomandam sa utilizati sfaturile de mai jos doar dupa ce le confirmati cu un medic.

  • Cel mai important remediu este odihna. Aceasta permite refacerea organismului si poate contribuie la combaterea infectiei.
  • Consumul de lichide este si el de ajutor deoarece impiedica gatul sa se usuce. Sunt recomandate bauturile calde, ceaiurile.
  • Gargara cu apa sarata poate diminua disconfortul resimtit la nivelul gatului.
  • Tinctura de propolis este un remediu util, propolisul fiind considerat un adevarat antibiotic natural pentru organism.
  • Cimbrul este un excelent antiseptic. Tot ce trebuie sa faci este sa pui 2 lingurite de cimbru intr-o cana cu apa fiarta. Lasa totul acoperit pentru 10 minute, apoi strecoara solutia si adauga o lingurita de miere. Bea o cana pe zi.
  • Consuma miere si lamaie pentru a reusi sa calmezi durerea de gat si senzatia de iritare a acestuia.
  • Mananca alimente bogate in vitamina C care te ajuta sa lupti cu infectia: macese, portocale, lamai, kiwi.
  • Poti face si inhalatii cu diferite uleiuri esentialeulei de lavanda, ulei de musetel, ulei de eucalipt sau de menta pe care le cumperi de la plafar. Inhalatiile vor ajuta la fluidizarea secretiilor nazale si vei putea respira mai usor.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.