Dan Vodnar, cercetator roman din Cluj-Napoca, a inventat un ambalaj cu actiune antimicrobiana, format din polimeri naturali extrasi din carapacea melcilor si din alge. Pentru aceasta inventive, cercetatorul roman a primit premiul “Danubius Award”.
Alimentele consumate la birou sunt usor de contaminat
Dan Vodnar a incercat sa gaseasca o solutie pentru prevenirea contaminarii alimentelor din cauza unui ambalaj sau a unei stocari neadecvate.
Acesta a inventat ambalajul antimicrobian care are inglobat in el biomolecule din ceai verde, busuioc sau menta.
Solutia cercetatorului roman vine si in sprijinul stocarii in siguranta a produselor din carne pentru care, in mod normal, producatorii adauga si E-uri din categoria conservantilor.
“Dar intrebarea mea a fost de ce sa adaugi conservanti intr-o cantitate atat de mare intr-un produs cand organismul tau nu are nevoie de ele”, a explicat Dan Vodnar.
Etichete antimicrobiene pentru fructe si legume
Aceste etichete se lipesc pe fructe si legume sub forma de abtibilduri. Cand produsul este introdus sub jetul de apa, eticheta se dezintegreaza, avand un efect de curatire a fructului.
Acesta cerceteaza in momentul de fata posibilitatea ca un ambalaj sa imbrace tot fructul pentru a-l proteja.
“Fructele se deshidrateaza foarte repede, se zbarcesc. Cu acest polimer inchidem toti porii, astfel incat apa sa nu mai iasa din fruct, sa nu se mai zbarceasca, dar nici nu se mai strica atat de repede. Si in afara de asta, mareste posibilitatea de depozitare cu o perioada destul de lunga si fructul se mentine sanatos”, a precizat cercetatorul roman.
Sursa: www.agerpres.ro