Incheierea sezonului rece nu marcheaza doar renasterea naturii, ci si inceputul aparitiei nesuferitelor alergii de primavara. Cunoscute si sub denumirea de febra fanului sau rinita sezoniera, acestea sunt cauzate de alergenii din aer, cel mai frecvent polenul, si afecteaza milioane de oameni din intreaga lume in aceasta perioada.
Medicii dermatologi spun ca nu exista niciun tratament pentru a le vindeca in totalitate, insa pot fi luate masuri pentru a reduce disconfortul aparut.
Sezonul alergic poate debuta chiar inainte de schimbarea anotimpurilor si poate dura mai mult timp dupa o iarna blanda, vremea atipic de calda fiind propice pentru ca polenizarea sa inceapa mai devreme. Zilele calde si uscate tind sa aiba cele mai mari concentratii de polen, in special dimineata, la polul opus aflandu-se zilele ploioase si umede.
Cum apar alergiile de primavara
Alergiile de primavara sunt cauzate de alergenii din aer, care afecteaza predominant caile respiratorii, si apar prin contactul direct cu diferite tipuri de polen, plante si flori prezente primavara.
„Alergiile de primavara apar atunci cand sistemul imunitar identifica drept periculoasa o substanta din aer, care este de obicei inofensiva, si raspunde la prezenta respectivului alergen prin eliberarea de histamina, un mediator ce dilata vasele de sange, declansand cascada ce determina simptomatologia reactiei alergice”, explica intr-un comunicat de presa dr. Gloria Suciu, medic specialist dermatolog, in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Simptome alergii de primavara
Manifestarile comune ale alergiilor de primavara includ lacrimarea ochilor, inflamarea sinusurilor, stranutul, tuse, senzatia de mancarime in cavitatea bucala, urechi, nas si gat.
„Pe langa simptomele respiratorii mai pot aparea si manifestari cutanate prin contactul direct al pielii cu diferite tipuri de polen, plante si flori prezente primavara, sub forma unor leziuni urticariene, numite popular „blande”, care sunt rosii, insotite de mancarime si nu persista mult timp in acelasi loc. Zonele mai frecvent afectate de alergenii din aer sunt cele de la nivelul fetei ( predominant in jurul ochilor, al nasului si la nivelul obrajilor), decolteului, antebratelor. Mancarimea poate deveni, insa, generalizata si severa”, a mai declarat medicul dermatolog.
“Simptome mai putin obisnuite pot rezulta si din presiunea sinusala cauzata de febra fanului si includ: dureri de cap sau sinusale, durere faciala, pierderea sau diminuarea simtului mirosului etc. Exista si manifestari grave, precum socul anafilactic, care pune viata pacientului in pericol”, atentioneaza dr. Gloria Suciu.
Ameliorarea alergiilor de primavara
Manifestarile cutanate ale alergiilor de primavara pot fi calmate prin administrarea unor medicamente pe cale orala, din clasa antihistaminicelor, dar si prin utilizarea unor geluri antipruriginoase. In cazuri severe se poate face tratament cortizonic local, administrarea orala sau injectabila fiind rar necesara.
Etichete: alergiile de primavara, alergii, simptome alergie, tratament alergie, rinita alergica