Obezitatea poate cauza cresterea riscului declansarii anumitor afectiuni sau complicatii in cazul unor boli. Riscul de a face un atac de cord, de a declansa diabetul sau de a avea boli ale ficatului creste in cazul unui pacient care se confrunta cu obezitatea.
Afectiunile cu un risc crescut din cauza obezitatii
Principalele afectiuni cu un grad ridicat de risc la persoanele supraponderale, mentionate de Centers for Disease Control and Prevention:
- Bolile coronariene
- Diabetul de tip 2
- Cancerul (de colon,de san)
- Cresterea presiunii arteriale
- Dislipidemia (nivelul ridicat al colesterolului si al trigliceridelor)
- Infarctul
- Boli de ficat
- Probleme respiratorii, apneea in somn
- Osteoartrita
- Probleme ginecologice, chiar infertilitate
Masuri de prevenire a obezitatii
Mentinerea unui stil de viata sanatos este esential. Respectarea unei diete zilnice bogate in legume si fructe, si scazute in grasimi si carbohidrati poate reduce riscul obezitatii.
O dieta zilnica trebuie insotita de un program regulat de exercitii fizice.
American Diabetes Association explica cei 3 pasi esentiali inainte de a stabili un program de prevenire a obezitatii sau de reducere a numarului de kilograme.
3 pasi pentru o dieta sanatoasa
Un prim pas ar fi constientizarea modului in care mediul in care traiesti sau lucrezi iti afecteaza obiceiurile alimentare: obiceiul in familie de a manca in fata televizorului sau al calculatorului, reclamele TV care pot prezenta produse care nu se incadreaza intr-o dieta sanatoasa, pauzele de masa la serviciu in restaurantele fast-food.
Al doilea pas este “investigarea” bucatariei, a ustensilelor si veselei necesare pentru a-ti gati mese sanatoase. Cresterea in greutate poate fi cauzata si de mesele rapide si usor de gatit, dar nu intotdeauna sanatoase.
Al treilea pas este lista de cumparaturi care trebuie sa contina doar alimentele de care ai nevoie, si nu snackuri sau alte produse chiar ti-ar putea cauza cresteri in greutate.