OMS indemna fermieri sa stopeze administrarea antibioticelor la animale sanatoase


Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) i-a indemnat pe fermieri sa stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea cresterii si prevenirea bolilor la animale, intrucat aceasta practica alimenteaza infectiile periculoase la oameni declansate de superbacteriile rezistente la medicamente, informeaza Reuters.

Descriind lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept ”o amenintare la adresa securitatii”, comparabila cu ”o epidemie brusca si letala”, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat ca o ”actiune puternica si sustinuta in toate sectoarele” este vitala pentru a opri valul de rezistenta si pentru a ”mentine lumea in siguranta”.

OMS ”recomanda insistent o reducere generala a utilizarii antibioticelor de importanta medicala din toate clasele la animalele producatoare de hrana, inclusiv restrictia totala in ceea ce priveste folosirea acestor antibiotice pentru stimularea cresterii si prevenirea bolilor in lipsa unui diagnostic”, a aratat aceeasi agentie din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit Agerpres.

Orice utilizare a antibioticelor stimuleaza dezvoltarea si raspandirea asa-numitelor superbacterii — infectii rezistente la medicamente, care pot evita actiunea tratamentelor menite sa le distruga.

Conform declaratiei OMS, in unele state, sectorul cresterii animalelor este raspunzator de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanta medicala. Aceste produse sunt utilizate, in cea mai mare parte, in cazul animalelor sanatoase pentru a impiedica imbolnavirea lor si pentru accelerarea procesului de crestere.

OMS a declarat ca o astfel de utilizare ar trebui stopata in totalitate. De asemenea, organizatia a adaugat ca in cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai intai efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient si mai prudent antibiotic pentru tratarea infectiilor specifice de care sufera.

Unele state au luat deja masuri pentru reducerea utilizarii antibioticelor la animalele producatoare de hrana, mai scriu sursele mentionate.

Incepand din 2006, Uniunea Europeana a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea cresterii.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.