Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio.
Decizia a fost luata in sedinta din luna noiembrie 2015, in urma evaluarii situatiei internationale cu privire la circulatia virusului polio. Astfel, lista cuprinde tari precum Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar si Laos.
Pentru cetatenii romani care calatoresc spre aceste tari si nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.
In acest sens, OMS si specialistii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar International – 2005, reitereaza faptul ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international constituie un risc si o Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala.
“Ramane obligatorie, in continuare, vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan si Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele care sa ateste vaccinarea antipolio. In caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care solicita viza pentru Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii.”, se arata intr-o informare publica din partea MAE.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (disponibila gratuit in „App Store” si „Google Play”), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.