Activitatile menajere si mersul pe jos la munca pot creste speranta de viata

Un deces din 12 survenite intr-o perioada de cinci ani ar fi putut fi evitate gratie unor activitati fizice cotidiene, precum activitatile menajere si mersul pe jos spre locul de munca.

„O activitate fizica si mai intensa (750 de minute pe saptamana) este asociata cu o reducere (a mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare, n.r.) si mai mare, mai ales pentru acele persoane care isi repartizeaza activitatea fizica pe durata intregii zile, gratie modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercita si activitatilor lor casnice”, precizeaza autorii a studiu publicat in revista The Lancet si preluat de AFP.

Noul studiu realizata pe un esantion de 130.000 de persoane din 17 tari, „confirma la scara globala ca activitatea fizica este asociata cu un risc mai mic de mortalitate si de boli cardiovasculare”, au precizat coordonatorii cercetarii, citati si de Agerpres.

Dupa parerea lor, aceasta concluzie se aplica independent de tara de origine a participantilor, tipul de activitate fizica si de contextul in care aceasta este realizata (in cadrul unor activitati recreative preferate sau in cadrul vietii cotidiene).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate fizica „de intensitate moderata” (75 de minute daca aceasta are o „intensitate sustinuta”).

Autorii studiului spun ca aproape un sfert din populatia mondiala nu indeplineste aceste obiective.

Noua cercetare arata ca „mersul pe jos timp de 30 de minute in majoritatea zilelor din saptamana reprezinta un beneficiu substantial”, potrivit cercetatorului Scott Lear, profesor la Universitatea Simon-Fraser din Canada, coordonatorul principal al studiului.

Analiza a vizat persoane cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani provenind din zone urbane si rurale din tari bogate si din tari defavorizate. Participantii au fost monitorizati timp de aproape sapte ani.

Forma cel mai des intalnita de activitate fizica observata provenea din viata cotidiana: transport, munca, activitati menajere.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.