Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a legii privind drepturile pacientului. Astfel, a fost adoptat ‘dreptul la uitare’, destinat supravietuitorului de cancer.
Potrivit actului normativ, in situatia incheierii contractelor de asigurare, in cazul in care distribuitorul de asigurari solicita supravietuitorului de cancer informatii si documente care vizeaza afectiunea oncologica, acesta sa aiba dreptul de a nu le furniza, daca a trecut un termen de 7 ani de la data incheierii protocolului oncologic.
Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea in lege a unui nou capitol, intitulat ‘dreptul de a fi uitat’ al supravietuitorului de cancer.
“Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, in situatia incheierii contractelor de asigurare, in cazul in care distribuitorul de asigurari solicita supravietuitorului de cancer informatii si documente in vederea evaluarii riscului pentru preluarea, respectiv mentinerea in asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizeaza afectiunea oncologica, daca a trecut un termen de 7 ani de la data incheierii protocolului oncologic. In cazul supravietuitorului de cancer al carui diagnostic a fost pus inainte de varsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data incheierii protocolului oncologic”, prevede proiectul, conform Agerpres.
Potrivit proiectului, ‘distribuitorii de asigurari au obligatia de a inscrie acest drept in mod clar, concis, usor de inteles si vizibil in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime in documentele prin care solicita informatiile si documentele in vederea evaluarii riscului, sub sanctiunea nulitatii relative a contractului de asigurare’.
“In vederea asigurarii respectarii dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligatia de a nu furniza distribuitorilor de asigurari informatiile si documentele respective. La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sanatatii stabileste termene reduse (…) pe categorii de varsta si tipuri de afectiuni oncologice ale supravietuitorilor de cancer, pe baza datelor stiintifice privind progresele terapeutice”, mai prevede actul normativ.
De asemenea, proiectul mai stabileste ca nerespectarea de catre distribuitorii de asigurari a acestui drept al pacientului atrage raspunderea civila, conform prevederilor legale.
Etichete: drepturile pacientului, dreptul de a fi uitat, drepturi pacienti cancer