Alimente si bauturi interzise bolnavilor de hepatita

poza alimente interzise in hepatitaHepatita, sub toate formele sale, este o afectiune pentru care simplul tratament medicamentos nu este de ajuns pentru a elimina boala si pentru a sustine recuperarea organismului. Pentru prevenirea sau tinerea sub control a acestei afectiuni (in cazul hepatitei de tip C) regimul alimentar respectat cu strictete este una dintre solutiile cele mai eficiente. In acest sens exista alimente recomandate in dieta bolnavilor de hepatita si alimente si bauturi care trebuie evitate de acestea.

In cazul in care ai fost diagnosticat cu hepatita cronica este foarte important sa ai o alimentatie sanatoasa. Alcoolul este complet interzis.

O dieta aleasa gresit, pentru o persoana cu hepatita B, poate avea ca rezultat afectarea si mai grava a ficatului. In dieta pentru hepatita B, este recomandat sa consumi fructele proaspete, pentru ca fructele din conserva au de obicei o cantitate mare de zahar. Totodata trebuie evitate preparatele de tip fast-food, dar si carnea, mezelurile, afumaturi, carnati.

Medicii spun ca in bolile hepatice de tip B si C este bine sa elimini alimentele procesate, grasimile de sursa animala care pot agresa ficatul si asa bolnav. Insa ai voie sa consumi legume, orez, cartofi, cereale, lactate degresate, carne slaba si fara piele. Atentie si la cantitatea de mancare consumata. Sa nu mananci mai mult de doua oua pe saptamana.

Stilul de viata trebuie complet schimbat in cazul hepatitei C sau hepatitei B. Altfel spus, un pacient cu boala hepatica acuta sau cronica trebuie sa duca o viata cat mai echilibrata, sa manance la mese fixe, sa stea departe de dulciuri. De asemenea, aportul glucidic prea ridicat poate dauna celor cu ficat gras. Dulciurile este indicat sa fie inlocuite cu fructe proaspete.

Afla, asadar, ce mancaruri si bauturi sunt interzise in regimul pentru hepatita.

Regimul in hepatita – Mancaruri grase si prajeli

Toate grasimile saturate regasite in mancarurile grase si prajite ingreuneaza procesul metabolic si implicit buna functionare a ficatului. In plus, consumul constant de alimente bogate in grasimi va determina in timp si alte probleme de sanatate, precum cholesterol crescut sau afectiuni cardiovasculare, care vor adauga tratamentului hepatitei un grad mai mare de dificultate, determinat de dezechilibrul produs in organism.

Alimentele grase interzise in regimul pentru hepatita sunt: carnea de porc, carnea alba insotita de piele, mezelurile si toata grupa de produse din carne de acest tip, maioneza, sosurile, prajelile cu unt, ulei sau margarina, chipsurile, precum si lactatele cu un continut mare de grasime.

Dulciuri bogate in zaharuri rafinate

Prajiturile cu crema, bomboanele, jeleurile, produsele de patiserie si in general toate tipurile de dulciuri din comert sunt interzise in regimul pentru hepatita, deoarece din cauza structurii chimice a zaharurilor rafinate regasite in aceste deserturi, ficatul este nevoit sa faca eforturi mult mai mari pentru a le metaboliza. De asemenea, incearca sa excluzi zaharul din alimentatie si sa folosesti in schimb miere, insa cu moderatie.

De asemenea, opteaza pentru dulciuri pregatite in casa si in mod special pentru salate din fructe proaspete, cu un continut de zahar scazut: grapefruit, kiwi, lamaie, mere, portocale.

Regimul in hepatita – Alimente condimentate

Bolanvii de hepatita trebuie sa elimine din alimentatie preparatele condimentate excesiv, precum si felurile de mancare picante sau cu un continut mare de sare. Este important de retinut faptul ca bolnavii de hepatita au voie sa consume in special mirodenii uscate precum: busuioc, marar, patrunjel, cimbru, menta, in timp ce condimentele precum piper, boia, chilli sau alte astfel de arome specifice le sunt interzise. Explicatia acestui fapt este legata atat de dificultatea ficatului de a procesa condimentele, cat si de efectul nefast pe care acestea le au asupra sistemului digestive si asupra celorlalte organe.

Alimente bogate in proteine si calorii

Regimul  alimentar in hepatita nu trebuie sa includa alimente cu o valoare proteica si calorica ridicata, deoarece ficatul este incapabil sa le proceseze complet. Din acest motiv, in organism pot fi eliberate substante toxice care in timp afecteaza activitatea cerebrala. In gestionarea corecta a acestei probleme sunt esentiale recomandarile unui medic specialist, cel mai in masura sa stabileasca un plan alimentar care sa furnizeze organismului aportul optim de proteine.

Regimul in hepatita – Bauturi alcoolice

Indiferent de tipul hepatitei, pacientii afectati trebuie sa evite bauturile alcoolice de orice fel. De altfel, consumul de alcool este una dintre cauzele care acutizeaza afectiunile heptice si determina aparitia cirozei.

Bauturi carbogazoase si bogate in cafeina

Pe langa cantitatile ridicate de zaharuri, in sucurile carbogazoase/necarbogazoase din comert se regasesc si procente importante de aditivi, conservanti, coloranti, indulcitori si alte astfel de substante chimice, cu valoare nutritiva nula. Pe de alta parte, cafeina mareste rata metabolica a organismului si actioneaza drept un stimulant pentru sistemul nervos central.

Aceste recomandari alimentare pentru regimul in hepatita pot fi urmate si de catre pacientii care nu sunt afectati de probleme hepatice, deoarece reprezinta aspecte esentiale ale unui regim alimentar sanatos si echilibrat.

Important! Aceste recomandari nu inlocuiesc consultul medicului de specialitate. Fiecare pacient bolnav de hepatita este diferit si tocmai de aceea medicul specialist este singurul in masura sa construiasca un regim alimentar personalizat.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

8 de intrebari si raspunsuri

  • biro katalin spune:

    am inceput tratamentul Interferon-free pt hepatita C. Am voie sa consum lapte de vaca si derivate din lapte de vaca, precum si seminte( dovleac, floarea soarelui, etc)?

  • Ani Dolean spune:

    Hepatita c, anevrism operat la creier, hernii de disc cu afectare mâini drepte, depresie corespund pentru pensie de boala. Am în jur de 35de ani lucrati

    • Cati Călin spune:

      Ce riscuri sunt la administrarea tratamentului pentru hepatita C?

  • mihaela varga spune:

    Va rog sa imi sexplicati ce ineamna hepatita cronica persistenta.este despre un barbat de 46 de ani.

  • lungu adriana spune:

    CUM SE POATE MONITORIZA O TIROIDITA AUTOIMUNA IN TIMPUL TRATAMENTULUI PT HEPATITA DACA NU EXISTA PRECIZARI IN PROSPECT NU S-A STUDIAT INCA ACEASTA SITUATIE

  • Cosmin spune:

    Buna ziua,am avut hepatita pe data de 13.09.2014 si acum m-am dus la o sala de fitnes si fac antrenamente si vreau sa vad intreb daca pot sa consum suplimete alimentare

  • maria fainarea spune:

    Sufar de hepatita c ,virus luat de la stomatolog. Am mers nimai pe naturiste si capsule cu venin de insecte de la dr.Ciuhri.Tin regim dar nu prea strict.nu pot dormi si sunt obosita permanent.ce pot face?

    • Maria spune:

      Bună ziua același lucru am și eu acum o lună am fost să donez pentru cineva și mai depistat ca am hepatită C virus acum 2 săptămâni mia repetat analiza și mia trimiso la București acum aștept rezultatul dar același problemă o am și eu ca și ține oboseală nopți nedormite nu pot dormi noaptea dragă MEA acum cum ești cum ai depistat ca ai virusul de hepatită c

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.