Vaccin experimental anti-Hiv, care intarzie efectele virusului pentru 6 luni

Un vaccin experimental anti-HIV, dezvoltat de cercetatori britanici si spanioli, da sperante bolnavilor de SIDA.
Primele teste realizate pe subiecti umani au aratat ca vaccinul inhiba temutul virus pentru o perioada de sase luni.

In aceasta perioada, pacientii nu mai trebuie sa urmeze un tratament medicamentos.

Terapia a fost realizata prin eforturile comune ale unor cercetarori de la Oxford si Barcelona, iar pana acum, vaccinul a fost testat pe 13 pacienti infectati cu virusul HIV.

La cinci dintre ei, sistemul imunitar a reusit sa controleze virusul HIV, pentru jumatate de an. Ca in cazul oricarui tratament, reactia pacientilor la vaccin depinde de mai multi factori.

„In primul rand, sunt persoane care au inceput tratamentul retroviral imediat dupa ce au fost infectate si asta s-a putut face datorita tratamentului precoce. Asta a permis ca nivelul de virus din sange sa fie foarte scazut. Al doilea factor este vaccinul folosit, vaccin care a fost capabil sa invete din nou sistemul imunitar sa reactioneze fata de unele zone ale virusului, astfel incat sa evitam raspandirea acestuia si, in al treilea rand, medicamentul folosit inainte de vaccin, numit Romidepsina” , explica Beatriz Mothe, cercetator, potrivit Digi24.

Oamenii de stiinta vor sa afle cum pot face sa impiedice virusul HIV sa atace sistemul imunitar, pentru perioade mai lungi de timp, poate pentru tot restul vietii bolnavului.

„Ne mai ramane sa stabilim cand este momentul oportun pentru a opri tratamentul. Ce nivel de incarcatura virala trebuie sa avem, pentru a fi siguri ca niciun pacient nu va reveni la situatia anterioara”, adauga Jose Molto, cercetator, tot conform Digi24.

Desi rezultatele sunt mai mult decat incurajatoare, expertii avertizeaza ca varianta comerciala a vaccinului, care sa aiba toate aprobarile autoritatilor sanitare, ar putea ajunge pe piata abia peste zece ani.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.