Alatura-te programului STOP FUMAT



renunta la fumat„Fumatul este principala cauza de deces ce poate fi prevenita” arata o concluzie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii prezentata in 2009, valabila si astazi, si care sintetizeaza efectul prevenirii debutului fumatului: scaderea mortalitatii.

Se apreciaza ca in Romania, in 2015, aproximativ 36.300 de oameni au murit din cauza fumatului activ si pasiv.

In cazul a 18.732 dintre acestia, bolile cardiovasculare au fost principalul factor de deces.

Fumatul afecteaza aproape toate organele organismului uman si reduce dramatic calitatea vietii si speranta de viata. Se estimeaza ca in Romania, in 2015, din totalul anilor potentiali de viata sanatoasa pierduti prin diverse dizabilitati sau decese premature, 12,84% s-au datorat fumatului. In cazul bolilor cardiovasculare, DALY/ 100.000 persoane a fost de 2111,56 ani1.

Consumul de tutun este o conditie medicala cronica per se si nu un stil de viata. Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM V) defineste tulburarea legata de consumul de tutun ca fiind o boala a persoanelor care au dependenta de nicotina ca urmare a consumului de produse ce contin tutun. Planta de tutun continand nicotina este un drog psihoactiv cu efect stimulant si relaxant. Serviciile medicale oferite fumatorilor in vederea renuntarii la fumat sunt mai eficiente sub aspectul costurilor decat majoritatea altor servicii de sanatate, mai ales atunci cand se asociaza si cu alte masuri de control al consumului de tutun.

In acest context, pe 25 noiembrie 2016, Forumul National de Preventie a organizat la Willbrook Platinum Business Center masa rotunda „Lupta antifumat – intre campanii de succes si solutii eficiente”, intalnire la care s-au reunit lideri de opinie din pneumologie, cardiologie, psihiatrie si psihologie angrenati in actiuni de combatere a fumatului, lideri care s-au implicat major in ultimul an si in procesul de promovare a legii de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise. Intalnirea a avut loc in contextul intrarii in vigoare a legii si a avut ca scop dezbaterea strategiilor si actiunilor viitoare dedicate scaderii incidentei fumatului in randul populatiei.

Participantii au concluzionat ca, desi serviciile de asistenta medico-psihologica a fumatorilor in vederea renuntarii la fumat nu au un impact atat de marcant la nivelul societatii precum politicile publice (cresterea taxelor, interzicerea publicitatii si promovarii, crearea de spatii fara fum de tutun), totusi impactul la nivel individual, asupra sanatatii cetateanului este major deoarece riscul de aparitie a bolilor provocate de fumat scade semnificativ dupa cativa ani de la oprirea consumului de tutun, indiferent de varsta.

In finalul intalnirii, participantii au sintetizat cele mai importante recomandari pentru viitoarele directii de interventie:

1. Implicarea activa, evidence-based, si continua a tuturor cadrelor medicale in sustinerea fumatorilor de a renunta la consumul de tutun;

2. Continuarea actiunilor de preventie in unitati de invatamant;

3. Monitorizarea in continuare a intentiilor de modificare a actualei legislatii si sustinerea initiativelor legislative viitoare care au ca scop combaterea consumului de tutun.

 Forumul National de Preventie propune tuturor specialistilor din domeniul sanatatii ca anul 2017 sa fie dedicat incurajarii si sustinerii fumatorilor de a renunta la tutun, prin metode specifice profesiunii medicale.
Astfel, invitam toti medicii sa ni se alature in actiunile care vizeaza:

•    alinierea intre diversele specialitati medicale a bunelor practici si ghidurilor din domeniul tratarii adictiei tabagice;

•    dezvoltarea unor echipe interdisciplinare care sa optimizeze accesul la informatie si la terapiile actuale;

•    utilizarea resurselor puse la dispozitie de programul „Stop Fumat” al Ministerului Sanatatii;

•    dezvoltarea si implementarea programelor de tip „Quit-smoking” la locul de munca: in companii, unitati de invatamant, organizatii;

•    dezvoltarea si implementarea activitatilor de educare a populatiei cu privire la efectele nocive ale fumatului si la metodele validate stiintific de abandonarea fumatului.

Societatea Romana de Pneumologie si Societatea Romana de Cardiologie invita societatile medicale dar si colegii medici din toate specialitatile medicale sa isi intensifice eforturile de sustinere a abandonarii fumatului prin informarea corecta a pacientilor asupra efectelor consumului de tutun dar si despre existenta sprijinului medical adresat combaterii sevrajului nicotinic si oferit in cadrul Programului „Stop Fumat”.

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu                                   Prof. Dr. Florin Mihaltan

Programul ”STOP FUMAT” face parte din Subprogramul national de prevenire si combatere a consumului de tutun al Ministerului Sanatatii, infiintat in anul 2007 si finantat din contributiile pentru sanatate instituite asupra produselor din tutun („taxa pe viciu”), fiind coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.
Prin acest program se ofera consiliere telefonica gratuita pentru cei care doresc sa renunte la fumat sau pentru apartinatori, la numarul de telefon 08008STOPFUMAT (0800878673) accesibil de luni pana vineri, intre orele 8.00 – 20.00.

De asemenea, prin program se ofera consiliere psihologica si tratament medicamentos conform Ghidurilor internationale de tratament (OMS, CDC, NHS, ENSP) prin intermediul medicilor si psihologilor instruiti specific in domeniu.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: