Imunizarea impotriva rujeolei prin vaccinare
Istoricul vaccinului
Despre vaccin si administrare
Cine ar trebui sa fie vaccinat
Vaccinarea gravidei
Pentru cine NU se recomanda vaccinarea
Reactii adverse si raportarea lor
Istoricul vaccinului
Vaccinul rujeolic este folosit de mai bine de 50 de ani, începând de la primul vaccin aprobat în SUA în anul 1963.
În era prevaccinală (când nu exista vaccin) 90% dintre copii făceau boala, de aici și faptul că este considerată o ”boală a copilăriei”, evoluând în epidemii la 2-5 ani interval; înregistrările americane referitoare la boală, înainte de apariția vaccinului arată aproximativ 4 milioane de cazuri de rujeolă anual.
În 1960 a fost introdus vaccinul pe scară largă, ceea ce a produs o scădere de 79% a numărului cazurilor de boală. Aproximativ 85% dintre copiii în vârstă de 1 an de pe glob au fost vaccinați împotriva rujeolei, calculându-se că au fost prevenite 17,1 milioane de decese între anii 2000-2014.
În cursul anului 2014 au fost vaccinați 219 milioane de copii din 28 de țări.
Despre vaccin si administrare
Este un vaccin viu atenuat, primul vaccin conținea doar o tulpină virală (un singur fel de virus); de-a lungul timpului a fost perfecționat, iar în prezent îl avem sub formă de trivaccin conținând tulpina virală rubeolică și urliană, numit și vaccin împotriva rujeolei-rubeolei-oreionului.
Vaccinul se administrază intramuscular – în copsă la copilul de 1 an, în braț la copilul mare.
La pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui, de orice tip, vaccinul se administrează subcutanat
Poate fi asociat cu orice alt vaccin, cu virus viu sau atenuat, cu condiția să fie administrate simultan. Dacă a fost făcut prima dată vaccinul rujeolic, intervalul obligatori până la un alt vaccin este de minim 28 de zile.
Cine ar trebui sa fie vaccinat
Schema de vaccinare în România recomandă administrarea începând cu vârsta de 12 luni prima doză, a doua doză la vârsta de 5 ani, înainte de școlarizarea copilului.
Secventa de vaccinare cu ROR pentru copii si alte informatii utile despre vaccin sunt disponibile aici.
În situații speciale de epidemie sau contact sigur cu o persoană cu rujeolă confirmtă, călătorie într-o zonă cu cazuri de rujeolă, sau rujeolă în creșă, se poate administra pentru protecția copiilor, începând cu vârsta de 9 luni, caz în care copilul trebuie să mai primească încă două doze de vaccin deorece sub 1 an nivelul anticorpilor nu este suficient de durabil în timp, până la revaccinarea de 5 ani.
Vaccinul poate fi administrat și adulților fără anticorpi împotriva rujeolei, sau femeilor înainte de a rămâne însărcinate, dacă s-a constatat că nu sunt imune la boală. Schema de vaccinare a adultului include două doze la interval de cel puțin o lună. Femeile tinere trebuie avertizate să evite sarcina o lună după administrarea vaccinului.
Schemele de vaccinare pot diferi ușor de la țară la țară în funcție de numărul de cazuri de boală și răspândirea virusului. Toate țările vaccinează împotriva rujeolei! În Statele Unite sunt vaccinați cu două doze la 28 zile interval toți adulții născuți înainte de 1956, care nu au făcut boala.
Vaccinarea ne ferește de toate formele de boală ?
Vaccinarea împotriva rujeolei protejează împotriva tuturor forme de boală, fiind dovedit faptul că imunitatea durează mai multe zeci de ani.
Vaccinarea gravidei
Gravidele care nu au anticorpi față de rujeolă sunt o categorie specială cu expunere mare față de boală deorece pe parcursul sarcinii se produc modificări ale sistemului imunitar care devine mai puțin reactiv în fața infecțiilor de orice fel. De aceea este important ca înainte să rămână însărcinată, femeia să facă analize pentru depistarea nivelului anticorpilor antirujeolici; în cazul în care nu are protecție vaccinul este absolut necesar, având grijă ca o lună după vaccinare să evite sarcina!
Informatii utile despre vaccinarea gravidei cu ROR gasiti aici.
Vaccinul și alăptarea: studiile au demonstrat că femeile care alăptează după naştere, pot fi vaccinate dacă este nevoie (contact cu un bolnav de rujeolă, evoluția unei epidemii de rujeolă) fără nici un risc pentru copil, dimpotrivă , ele transmit anticorpii prin laptele matern protejând în acest fel nou născutul.
Pentru cine NU se recomandă vaccinarea
Contraindicațiile vaccinului se referă la:
- Copii sau adulți cu boală acută febrilă, cu febră peste 38,5 ° CDC (Center for Disease Control and Prevention/Centrul Internațional pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) recomandă administrarea vaccinului imediat după scăderea febrei nefiind de folos să așteptăm până când copilul ”este perfect sănătos”
- Sarcina în evoluție
- Tuberculoză activă
- Boli de sânge grave, leucemii, cancere
- În cursul tratamentelor cu doze mari de cortizon pe gură sau injectabil. Cremele ce conțin cortizon NU reprezintă contraindicație pentru vaccinare
- Pacienții care au primit imunoglobuline cu mai puțin de 30 de zile înainte
- Imunodeficiența severă, SIDA sau infecție cu HIV, hipogamaglobulinemie
- Nu se administrează vaccinul simultan cu imunoglobuline IG deorece modifică răspunsul la vaccin (nu se produc anticorpii la nivelul protector dorit) În cazul în care pacientul a primit tratatment cu preparate de imunoglobuline, se amână vaccinarea cu o lună.
- Reacții grave de sensibilitate manifestată la o doză anterioară de vaccin rujeolic. Dermatita atopică NU reprezintă o contraindicație a vaccinării antirujeolice!
Reactii adverse si raportarea lor
Un vaccin, ca orice alt medicament, poate avea reacții adverse; studiile pe milioane de doze administrate au dovedit că riscul de reacție adversă postvaccinală în cazul vaccinului combinat Rujeolă-Rubeolă-Oreion este foarte mic. Copiii sunt mai în siguranță să primească vaccinul decât să se îmbolnăvească de rujeolă! Mărturiile părinților și rezultatele studiilor au arătat că majoritatea copiilor nu au avut nici o problemă după vaccin.
- Reacții ușoare:
- febră 38,5°C,
- erupții,
- adenopatie la un interval de 6-14 zile după prima doză.
Acestea au fost întâlnite la 1 din 75 de copii vaccinați; la a doua doză ele au fost mai rare
- Reacții moderate:
- convulsii 1 la 3000 de doze administrate,
- dureri la locul de administrare – 1 din 4 la adolescenți sau femei tinere,
- scăderea trecătoare a trombocitelor în formula leucocitară 1 caz la 30.000 de doze administrate.
Reacții severe – alergii severe 1 caz la 1.000.000 de doze administrate.
La copiii care au primit vaccinul au mai fost raportate pierderea auzului, convulsii pe perioade mai indelungate, sau encefalite – 1 la 1.000.000
Foarte important: după obținerea licenței de administrare, vaccinurile sunt monitorizate în permanență în ce privește siguranța lor și reacțiile adverse apărute. Medicii au la dispoziție formulare speciale de înregistrare a RA, pentru care sunt recompensați în puncte de Educație Medicală Continuă, deci sunt direct interesați să înregistreze si să raporteze orice reacție adversă reală.
Dacă părinții consideră că s-a produs o reacție postvaccinală trebuie să își păstreze calmul, și să acționeze în funcție de gravitate:
- în cazul unei febre ușoare sau agitație trebuie luate măsuri obișnuite de combatre a febrei (supozitor, comprese) și de calmare a copilului punându-l la sân, sau ținându-l în brațe până cănd se liniștește și febra scade.
- În cazul unei reacții mai severe trebuie să solicite serviciul de urgență 112 sau să meargă cât mai repede la cel mai apropiat spital. Ulterior, reacția trebuie adusă la cunoștința medicului de familie, care va raporta mai departe producătorului vaccinului și pe site-ul ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale)
http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html.
Raportarea reacțiilor adverse
Reacțiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte bine documentate. Pacienții și medicii sunt încurajați să comunice orice probleme constată în asociere cu administrarea vaccinurilor iar firmele producătoare sunt obligate (prin lege) să le raporteze și să le adreseze foarte rapid și pe fiecare în parte.
Această abordare are avantajul de a surprinde orice problemă care poate fi legată de vaccin, cu obligația către firma producătoare de a le comunica pacienților dar are și dezavantajul că simpla enumerare a unor probleme ușoare sau foarte rar întâlnite să scadă încrederea în vaccin.
Discutați cu medicul beneficiile și riscurile pentru a luă cea mai bună hotărâre cu privire la vaccinare.
Ce probleme ar trebui să raportez
Urmăriți orice semne de reacție alergică, febră sau schimbări ale comportamentului.
Semne de reacții adverse pot fi:
Semne de reacție alergică severă ce pot include urticarie, edem (umflarea) al feței sau gâtului, dificultăți de respirație, creșterea pulsului, amețeli, slăbiciune. Acestea pot apărea după vaccinare la un interval de timp care poate varia între câteva minute și câteva ore.
Ce ar trebui să fac
Dacă considerați că aveți o reacție alergică severă sau alt tip de urgent, apelați 112 sau duceți persoana afectată la cel mai apropiat spital la departamentul de urgență sau chemați un doctor.
După rezolvarea situației, raportați evenimentul advers către medicul de familie (și acesta are obligația de a-l raporta producătorului) sau pe site-ul ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale) http://www.anm.ro/anmdm/med_reacție_adversă.html.
Ce organizatii recomanda acest vaccin
Acest vaccin este recomandat, la nivel internațional, de ECDC (Centrul European de Control al bolilor), CDC (Center for Disease Control and Prevention/Centrul Internațional pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), AAP (Academia Americană de Pediatrie), AAFP (Academia Americană de Medicină de Familie).
În România Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate publică, Societatea Națională de Medicina Familiei și toți medicii de familie, mai ales medicul dumneavoastră de familie, vă recomandă cu fermitate să vă prezentați pentru vaccinarea copilului dumneavoastră conform programului național.
Autismul și vaccinarea
Riscul unei legături între autism și vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion a fost intens studiat de către grupuri independente de experți din întreaga lume. Toate studiile au arătat că vaccinul Rujeolă-Rubeolă-Oreion NU PRODUCE AUTISM.
Această suspiciune își are originea într-un studiu aparținând lui Andrew Wakefield, gastroenterolog din Marea Britanie, publicat în revista The Lancet în 1998. Studiul a fost dovedit ca fiind fals, și a fost retras din revista medicală, iar autorului i-a fost ridicat dreptul de a practica medicina oriunde pe glob. De atunci, peste 20 de studii, și milioane de doza administrate au dovedit că nu există nici o legătură între vaccinul rujeolă-rubeolă-oreion și autism!
Bibliografie:
http://www.cdc.gov/measles/about/parents-top4.html
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/measles/factsheets/Pages/health_professionals.aspx
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/
http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/measles/public/index.html
http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/mmr.html
Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS
Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.
Vreau sa stiu daca un copil nascut in 1976 si a facut toate vaccinurile recomandate a facut si ROR? Daca se facea in Romania in anii aceia 1977-1981
Vaccinul rujeolic este folosit de mai bine de 50 de ani, începând de la primul vaccin aprobat în SUA în anul 1963.Asta stim dar cand a fost folosit in Romania??????nimeni nu vrea sa dea raspuns.Daca sint nascuta in anul 1967 am primit sau nu??????
Cred ca ar trebui sa spuna. Nu e nimic de ascuns
nu s-a facut in Romania pt ca m-am nascut mai tarziu si iaca mai traiesc dupa ce am facut boala
PS : din acelasi motiv am aterizat aici – pentru a afla niscai istorie; dar ce treaba avem noi cu istoria Americii in aceasta privinta – mai ales ca pe atunci eram dupa numita cortina de fier – nu prea inteleg?!