Ce se intampla cand ne imbolnavim de rujeola

Forme ale rujeolei – generalități

a) În funcție de tipul bolii vorbim despre o formă tipică de rujeolă și o formă atipică (frustă, mitigată – ”ascunse” fără simptomele clasice; bronșică ce evoluează cu dispnee;  toxică;  hemoragică)

b) În funcție de gradul de severitate : ușoară, medie, severă

Criteriile de severitate:

  • locale: după  intensitatea erupției (numărul de elemente)
  • generale: după afectarea sistemului nervos (convulsii, halucinații, alterarea stării de conștiență, vărsături repetate) manifestări laringiene (crup) cu sufocare, alte tipuri de manifestări respiratorii cu sufocare

c) În funcție de evoluția bolii: cu complicații, fără complicații.

Forme specifice de rujeolă

Rujeola tipică 

  • Debut acut cu febră care crește brusc până la 40°C; starea generală a copilului se alterează, apar secreții nazale, înroșirea ochilor (conjunctivita), lăcrimare – fața de ”copil care plânge”, tuse seacă ”lătrătoare”, dureri abdominale, vărsături, mucoasa gurii este roșie (congestionată), depozite albe pe limbă. Semnul caracteristic Koplik (depozite albe pe fond roșiatic pe interiorul obrajilor) apare a doua zi a bolii și dispare după dispariția erupției.  Debutul se întinde pe o perioadă de 2-4 zile. În formele grave pot apare laringita sau bronșita sufocantă
  • Perioada de stare (de erupție, mijlocul bolii) – febra continuă, la fel de înaltă, apare erupția prima dată pe față și pe gât, apoi se întinde pe corp, pe membre; durează aproximativ 6 zile, apoi dispare în ordinea apariției. Elementele erupției sunte puncte mici roșii, care confluează formând pete mari cu margini roșii neregulate, realizând aspectul de ”copil stropit cu vopsea” , sunt catifelate la atingere, pielea nu este modificată, dispar la presiune digitală (apăsare cu degetul) pentru ca apoi să reapară. Elementele eruptive pot fi pruriginoase (copilul se scarpină).  În formele grave erupția poate fi hemoragică. După dispariția erupției rămân pete maronii, și o descuamare furfuracee ( se ”duce pielea” având un aspect făinos)
  • Perioada de convalescență, posteruptivă – febra scade, revine încet la normal, lăcrimarea și secrețiile nazale dispar, dispare erupția lăsând pielea pigmentată, ușor maronie, cu aspect făinos (stratul superficial al pielii care a fost afectat de virus se descuamează foarte fin); starea generală se ameliorează și pofta de mâncare revine

Rujeola bronșică cu dispnee – debutează brutal, copilul are ritm respirator foarte rapid, se sufocă, este cianotic( se albăstrește); aceasta se datorează obstrucției bronșiilor (înfundării căilor respiratorii mici)cu secreții vâscoase, aderente, care nu pot fi eliminate prin tuse. Erupția este redusă, cianotică. De obicei se soldează cu deces.

Rujeola hipertoxică debutează brutal cu febră înaltă și semne neurologice precoce – agitație, convulsii, delir, semne meningiene, comă. Se adaugă cianoza, tahicardia, tahipnea (ritm respirator foarte rapid). În scurt timp se instalează insuficiența circulatorie și respiratorie care duce la deces.

Rujeola hemoragică are, la fel, debut brutal, cu febră până la 41°C, convulsii, alterarea stării de conștiență. Erupția este hemoragică (copilul este acoperit de elemente roșii, sîngerii), apare epistaxisul (sângerarea nazală), melenă (sânge în scaun). În evoluție apare sindromul de coagulare intravasculară diseminată – o maifestare foarte gravă care înseamnă că sângele se încheagă în vasele de sânge ceea ce duce la deces.

Rujeola la sugari poate evolua atipic, cu febră moderată, erupție discretă și de scurtă durată, fără semn Koplik. Sugarii din mame nevaccinate fac forma tipică de boală.

Cel mai frecvent, pentru că sugari nu pot fi vaccinați până la vârsta de 12 luni (doar în condiții de risc epidemiologic crescut vaccinul poate fi administrat la  vârsta de 9 luni) forma de boală este tipică și evoluează cu complicații bacteriene severe, având un risc de deces crescut.

Rujeola la adulți are un debut mai lent, febra crește încet, până la 39-40°C, se adaugă dureri de cap intense, amețeli. Erupția este abundentă, simptomele neurologice sunt severe cu halucinații și delir. Apare frecvent afectarea hepatică, cu analizele specifice ficatului sever modificate.  Complicațiile sunt mai rare decât la copil, dar mai grave.

Rujeola la gravide reprezintă o problemă serioasă deoarece amenință sarcina.  Garvidele fac forma tipică de boală, in primul trimestru existând riscul de avort sau malformații congenitale severe, iar în lunile mari de sarcină poate provoca naștere prematură.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.