S-ar putea sa fiti surprinsi, dar colesterolul, in sine, nu este un lucru rau. Insa, asa cum prea binele este, de multe ori, dusmanul binelui, asa si colesterolul in cantitate mare devine periculos pentru organismul nostru.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta moale, grasoasa, care se gaseste in sange si in toate celulele corpului. Este normal sa avem colesterol.
Avem nevoie de el pentru ca organismul nostru sa functioneze bine. Contribuie la formarea peretilor celulelor, a unor hormoni, precum si la asigurarea de energie necesara organismului etc.
De ce este „rau” colesterolul?
Nivelul crescut al colesterolului in sange se numeste hipercoleste- rolemie. Colesterolul in exces se depune in peretii vaselor de sange care hranesc inima, creierul, precum si alte organe. Se formeaza niste depozite dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea deve-nind ingropate si rigide.
Acest proces se numeste ateroscleroza si determina ingustarea vaselor de sange, cu ingreunarea circulatiei sangelui. Daca un cheag de sange se formeaza in interiorul sau pe suprafata placii de aterom, artera se blocheaza si apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
De unde provine colesterolul?
Exista 2 surse:
1. 75% se fabrica in ficat, in special din grasimile alimentare;
2. 25% provine direct din alimente.
Care sunt tipurile de colesterol?
Pentru a putea sa circule prin sange, colesterolul are nevoie de ajutorul unor proteine, de care se leaga. Aceste combinatii se numesc lipoproteine. Cele mai importante sunt:
• LDL colesterolul: este colesterolul „rau“. Transporta colesterolul de la ficat la celulele care au nevoie de el. Cand este in exces, se depune in peretii vaselor de sange si duce la ateroscleroza.
• HDL colesterolul: este colesterolul „bun“. El aduce inapoi la ficat colesterolul in exces, de care celulele nu mai au nevoie.
Probabil ca ati auzit de cuvantul „lipide”; acesta se refera la toate substan]ele “grase” din sange, incluzand pe langa colesterol si trigliceridele. Se spune despre un pacient care are nivele anormale ale uneia dintre aceste forme de lipide c` este dislipidemic.
Cu cat nivelele de LDL colesterol si trigliceride sunt mai mari, cu atat riscul de boala cardiac este mai mare.
Cu cat nivelul de HDL colesterol este mai mic, cu atat riscul de boala cardiaca este mai mare.