Salvati Copiii anunta startul celei de-a treia editii a caravanei dedicata gravidelor din comunitati defavorizate. Intre 15 si 17 iulie, Organizatia Salvati Copiii va ajunge in judetele Giurgiu si Constanta, pentru a oferi consultatii prenatale complete gravidelor din comunitati defavorizate si pentru a informa tinerele mame cu privire la controlul sarcinii, pregatirea pentru travaliu, alaptare si nutritia copiilor.
Astfel, peste 500 de femei vor beneficia de servicii gratuite oferite de o echipa de medici voluntari: informare despre nastere si ingrijirea nou-nascutilor, consultatii si consiliere prenatala, ecografii morfologice de sarcina si evaluari ale bunastarii fetale.
Caravana Salvati Copiii, dotata cu echipamente medicale avansate – ecograf si cardiotocograf, va ajunge in Roata de jos, judetul Giurgiu (15 iulie), Baneasa, judetul Constanta (16 iulie) si Ostrov, judetul Constanta (17 iulie). Accesul Salvati Copiii in aceste comunitati a fost posibil cu sprijinul E-Romnja, o asociatie infiintata in anul 2012, ce lupta pentru o agenda publica care sa includa problemele femeilor rome.
Viitoarele mame vor primi sfaturi si ingrijire medicala de la o echipa dedicata de medici voluntari din Bucuresti, formata din: Dr. Ilinca Gussi, obstetrician, Dr. Adina Diaconescu, obstetrician, Dr. Marilena Baluta, obstetrician, Marilena Tacutu – asistenta si Adina Paun – moasa.
‘Caravana a ajuns deja la al treilea an si speram sa ajutam in continuare cat mai multe viitoare mame sa isi ingrijeasca mai bine copiii. Contributia Salvati Copiii in aceste comunitati este extrem de importanta, mai ales in conditiile in care aproape jumatate dintre gravide nu fac nicio ecografie pe parcursul sarcinii. Mai mult, pentru multe dintre ele, aceasta caravana reprezinta primul consult de cand sunt insarcinate.’ – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Conform cercetarilor efectuate de Organizatia Salvati Copiii in comunitatile parte din proiectul Fiecare copil conteaza, 47% dintre femeile gravide nu au facut nicio ecografie pe parcursul sarcinii, 42% nu au facut analizele recomandate, 37% nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12% nu au fost controlate de medicul de familie in sarcina.
Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015, dublu fata de media europeana. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii, prin facilitarea accesului acestora la servicii medicale de proximitate si prin echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.
Rata mortalitatii infantile a fost de 10 in mediul rural si de 6 in mediul urban. Aceasta inegalitate de sanse are printre cauze, asa cum arata cercetarile desfasurate de Organizatia Salvati Copiii, accesul mai redus la servicii medicale, distanta mare pana la localitatile unde astfel de servicii pot fi accesate, nivelul scazut de educatie al mamei si veniturile reduse ale gospodariei.
Din 2010, Salvati Copiii a initiat proiectul Fiecare Copil Conteaza, parte a campaniei mondiale Every One, care urmareste reducerea mortalitatii infantile si a copiilor pana la cinci ani. In perioada 2010-2016 au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componenta majora de informare si educare, dar si prin suport nutritional si sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu varste intre 0-5 ani, gravide si mame tinere), din 31 de comunitati rurale din judetele Botosani, Brasov, Caras-Severin, Dambovita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea.
18.000 de nou-nascuti prematur supravietuiesc anual, datorita echipamentelor medicale performante donate de Salvati Copiii. Numarul lor poate fi din ce in ce mai mare: organizatia a reusit pana in prezent sa doteze 58 de maternitati cu echipamente performante, necesare supravietuirii copiilor nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere: incubatoare, mese de resuscitare si aparate de ventilatie. In 2016, Salvati Copiii Romania isi propune dotarea a 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din intreaga tara.