CNAS precizeaza ca dosarele pentru acordarea de ingrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la casele de asigurari de sanatate de alte persoane decat de beneficiarii ingrijirilor respective in urmatoarele conditii:
– rudele de gradul I ale beneficiarilor (parinti, sot/sotie, copii) pot depune dosarele fara vreo imputernicire din partea beneficiarilor si fara sa fie necesara prezenta beneficiarilor la ghiseele caselor de asigurari de sanatate;
– tutorii/curatorii legali ai beneficiarilor pot depune dosarele pe baza documentelor care atesta tutela/curatela, fara sa fie necesara prezenta beneficiarilor la ghiseele caselor de asigurari de sanatate;
– celelalte persoane decat beneficiarii, rudele de gradul I sau tutorii/curatorii legali pot depune dosarele pe baza unui act notarial care imputerniceste respectiva persoana sa efectueze acest demers in numele beneficiarilor.
Mentionam ca actul notarial poate fi emis pentru o perioada lunga de timp, nefiind necesara reinnoirea acestuia la fiecare noua depunere de dosar.
Deoarece unii reprezentanti ai asiguratilor au prezentat imputerniciri avocatiale in locul actelor notariale, pentru facilitarea depunerii dosarelor Ministerul Sanatatii si CNAS au decis sa extinda posibilitatea de reprezentare si prin acest tip de imputernicire (Ordinul MS/CNAS nr. 830/432/2016, publicat in Monitorul Oficial nr. 522 din 12.07.2016)
Totodata, CNAS face toate eforturile pentru ca asiguratii sa nu fie afectati de recentele modificari legislative. Astfel, s-au dat dispozitii ca in cazurile punctuale mai deosebite, daca asiguratul care necesita ingrijiri la domiciliu este nedeplasabil si nu are pe cine sa imputerniceasca sa depuna dosarul, acesta poate aduce situatia respectiva la cunostinta casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla (telefonic sau prin alt mijloc de comunicare), iar un functionar al casei respective il va consilia pentru solutionarea situatiei respective.
La CASMB, unde solicitantii de servicii de ingrijiri medicale la domiliciliu s-au prezentat in numar mare la inceputul acestei luni, pentru diminuarea aglomeratiei s-au luat masuri de suplimentare la maximum a ghiseelor disponibile.
CNAS a fost nevoita sa modifice de la 1 iulie a.c. conditiile de depunere a dosarelor pentru acordarea de ingrijiri medicale la domiciliu deoarece s-au descoperit numeroase cazuri in care aprobarile au fost solicitate in numele unor persoane care nu necesitau asemenea ingrijiri sau care nici nu aveau cunostinta de faptul ca li s-ar fi recomandat astfel de servicii. in acest moment, mai multe asemenea cazuri sunt in atentia organelor de cercetare, ca urmare a sesizarilor formulate de casele de asigurari de sanatate.
Biroul de presa al CNAS