Bilantul campaniei de testare gratuita a alunitelor, desfasurate in intervalul 21-27 iunie, in Parcul Tineretului din Bucuresti, de catre Unitatea Mobila de Dermatoscopie, arata rezultate dramatice.
Un numar de 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom, in urma screening-ului, si trimise de urgenta catre unitati medicale de stat specializate, iar alte 48 de persoane au fost depistate cu suspiciuni de alte cancere de piele.
„Un numar de 1.810 persoane au fost testate gratuit pentru cancer de piele, in cele sapte zile ale programului de screening, desfasurat in cadrul campaniei „Un viitor fara pata”. In medie, 250 de persoane s-au prezentat zilnic la Unitatea Mobila de Dermatoscopie, instalata in Parcul Tineretului, cu un varf de 400 de persoane in weekend (vineri, sambata si duminica)”, a declarat Dr. Claudia Sprincenatu, Presedinte al Asociatiei Melanoma MayDay, potrivit unui comunicat de presa.
In urma campaniei de screening, 22 de persoane (1,2% din numarul total de persoane testate) au fost depistate cu suspiciune de melanom, cea mai agresiva forma de cancer de piele, cu cea mai scazuta rata de supravietuire. In urma dermatoscopiilor, alte 48 de persoane (2,6% din numarul de persoane testate) au fost declarate suspecte de alte tipuri de cancer de piele, diagnosticul urmand a fi confirmat in urma biopsiei. Pe langa suspiciunile de cancer de piele, 300 de persoane (16%) au fost depistate cu displazii – alunite cu risc de transformare in leziuni maligne. Persoanele au fost indrumate urgent catre institutii medicale cu competente in acest sens, pentru investigatii suplimentare.
Cea mai varstnica persoana testata – 97 de ani
Medicii care au efectuat testarile sustin ca rezultatele reprezinta un semnal de alarma si confirma incidenta in crestere a cancerului de piele, in general, si a melanomului, in particular.
„Acum 17 ani, cand am introdus in Romania dermatoscopie digitala de inalta performanta, vedeam un melanom pe an. In prezent, in sapte zile, am descoperit 22 de suspiciuni de melanom, ceea ce este extrem de mult. Ne bucura insa interesul tot mai crscut al oamenilor de a se testa. Am vazut in aceasta saptamana oameni de toate varstele si de toate categoriile socio-profesionale: de la 3 – 97 de ani, ingineri, profesori, judecatori, avocati, expati, pensionari, elevi, studenti, studenti la Medicina, care au fost profund sensibilizati de aceasta campanie. Oameni din Bucuresti, dar si din Giurgiu, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Braila si chiar Iasi”, a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog, fondator al Asociatiei Melanoma MayDay si coordonator al programului de screening desfasurat in Parcul Tineretului.
Povesti emotionante
Campania a fost presarata si cu o serie de povesti emotionante, care a aratat interesul crescut al populatiei pentru acest program.
„Mai multi enoriasi au ascultat stirea despre testarile gratuite in biserica si au fost directionati de preot catre Unitatea Mobila de Dermatoascopie. Ulterior, si preotul a venit sa isi testeze alunitele. De asemeni, o familie din Bucuresti aflata in concediu la mare, s-a intors in Capitala pentru testare, dupa ce a ascultat stirea de la radio. Un alt caz special este cel al unei persoane nevazatoare din nastere, care nu si-a vazut niciodata pielea, nu stia daca are alunite sau nu, dar care a venit sa se testeze, intelegand potentialele riscuri. Peste 50 de femei care au suferit de cancer la san si au facut mastectomii au venit sa isi testeze alunitele, acesta fiind oricum un control obligatoriu in cazul lor. Peste 40 de copii cu HIV dintr-un centru special au venit special la Bucuresti pentru testare, cu autocarul. O alta poveste simpatica este cea a unui bucurestean, care in autobuz, in drumul lui din Floreasca, pana in Vitan, a convins 20 de oameni sa mearga la testare ”, a adaugat Dr. Michael Russu, membru al Asociatiei Melanoma MayDay.
„Succesul programului de testare din cadrul acestei editii a campaniei <<Un viitor fara pata>> confirma inca o data nevoia unui program de screening extins la nivel national. Avem dovada clara ca populatia nu este refractara preventiei si ca atunci cand accesul la astfel de programe este facilitat, oamenii imbratiseaza ideea. Multumim populatiei ca a ascultat mesajul, ca a inteles riscurile pe care le presupune aceasta boala si ca a mers in numar atat de mare sa se testeze, sfatuindu-i si pe altii in acest sens. Oamenii au fost cei mai buni ambasadori ai acestei campanii”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), conform aceluiasi comunicat.
Povara melanomului in Romania si in lume
Incidenta melanomului este in crestere, in ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice si obiceiului bronzarii artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (in stadiu avansat) isi pierd viata in primul an de la diagnostic; Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in 98% dintre cazuri. Screeningul joaca un rol major in diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important in preventie il are dermatoscopia – o investigatia non-invaziva, nedureroasa, care dureaza cateva secunde.
Dermatoscopia poate depista la timp modificarile ingrijoratoare ale alunitelor si poate inclina balanta diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigatia permite examinarea alunitelor cu o marire a imaginii acestora de 20 de ori – pana la 120 de ori, observandu-se microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange si permitand astfel diagnosticarea precoce a melanomului si a leziunilor precanceroase cutanate. In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri.
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, in fiecare ora, o persoana cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un numar de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticarii cu aceasta forma de cancer.
In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual. De altfel, tara noastra inregistreaza o incidenta in crestere in ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom .
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in functie de factorii genetici, de mediu si care tin de stilul de viata:
- Piele sensibila la soare: la persoanele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare;
- Factori genetici: prezenta a numeroase alunite, antecendente personale sau in familie de tumori cutanate;
- Arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
Obiceiul bronzarii artificiale, la solar.
Va reamintim ca:
Melanomul este cel mai grav cancer de piele. Principala cauza de aparitie a melanomului este expunerea necontrolata la soare, in lipsa factorilor de protectie. Melanomul este cel mai grav cancer cutanat. Nediagnosticat la timp melanomul va da si metastaze. Melanomul malign inseamna cancer.
Melanom simptome:
Melanomul se poate manifesta sub forma unei alunite modificate ca dimensiune si culoare. Insa poate aparea si ca o formatiune cutanata cu margini neregulate care poate sangera sau nu. Oricum, orice rana de pe piele care nu se vindeca trebuie semnalata medicului.
Etichete: melanom, melanom malign, melanom simptome,