Fara o etichetare corespunzatoare, consumatorii de peste nu stiu ce mananca

PESTE-NOUIn lipsa unui cadru legislativ care sa asigure o etichetare corespunzatoare tuturor produselor din peste si fructe de mare din import, autoritatile nu au cum sa garanteze siguranta consumatorilor.

Situatia este extrem de serioasa avand in vedere ca autoritatile se declara depasite de situatie si recunosc ca nu apuca sa verifice nici macar 5% din alimentele de import.

Totodata, in conditiile in care la nivel global, peste 90% din stocurile de peste sunt deja supraexploatate sau exploatate la capacitate maxima, modelul actual de etichetare impiedica oamenii sa faca alegeri in cunostinta de cauza.

Fara informatii exacte, epidemiile pornite de la produse alimentare nu pot fi oprite

Un raport din 2016 al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca din numarul total de boli epidemice pornite de la o sursa de hrana, cele mai multe cazuri au fost cauzate de bacteria Salmonella, intalnita in produse din oua, carne si peste.

In absenta unei etichetari corespunzatoare care sa furnizeze informatii despre originea produselor, depistarea celor problematice devine aproape imposibila.

Autoritatile romane confirma gravitatea situatiei privind pericolul produselor alimentare importate, neetichetate corespunzator: Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a atras deja atentia asupra riscurilor pentru sanatate daca produsele importate nu sunt controlate, iar Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a declarat in presa ca face probe si analize la cel mult 3% dintre alimentele de import.

„Chiar daca unele etichete includ tara de origine, asta indica doar unde a fost ambalat produsul, nu de unde provine pestele. Asa cum am vazut recent, lipsa acestor informatii sau in cazul in care informatiile de pe eticheta sunt incomplete, pot duce la cresterea numarului de consumatori ce se imbolnavesc avand drept cauza consumul produselor din peste. Consumatorii trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza. Unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor este dreptul la informare. Citeste eticheta! Fii informat! Ia atitudine!”, a declarat Sorin Mierlea, presedinte InfoCons, potrivit unui comunicat de presa.

Consumatorii din Romania sustin o etichetare mai eficienta

In Romania, conform unui sondaj realizat de YouGov pentru WWF in 2015, cele mai importante criterii pentru consumatori atunci cand aleg produse din peste si fructe de mare sunt: pretul, prospetimea si sursa de provenienta.
Pentru a asigura siguranta alimentara, dar si pentru ca autoritatile sa poata interveni rapid si eficient in cazul unei contaminari, eticheta ar trebui sa permita trasabilitatea stocurilor de peste din care este realizat produsul.

Tonul din Oceanul Indian ar putea sa dispara in mai putin de 5 ani

„Daca tendinta de crestere a consumului va continua, va trebui sa acceptam ca in cativa ani nu vom mai regasi pe rafturile magazinelor multe dintre produsele din peste cu care suntem obisnuiti in acest moment. Fara o etichetare corespunzatoare, tendinta nu poate fi inversata si alegerile responsabile sunt imposibil de realizat de catre consumator. Aici cheia este in mana autoritatilor”, a declarat Magor Csibi, director WWF.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.