Romania, in topul tarilor cu mortalitate crescuta de cauza cerebrovasculara

AVCRomania se numara printre primele trei tari europene cu incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare, precum si mortalitatea de cauza cerebrovasculara.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), mortalitatea de cauza cerebrovasculara la persoanele peste 65 ani este de 1.276,5 la 100.000 de locuitori.

De asemenea, date recente arata ca prevalenta globala a AVC este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani si 13,9% la varsta de peste 70 de ani.
Institutia citeaza un raport al Comisiei Europene care arata ca, in anul 2010, in Romania, rata mortalitatii secundara AVC a fost de 314,2 la 100.000 de locuitori, fiind pe locul trei pe continent, dupa Macedonia si Bulgaria.

„Din nefericire, varsta la care apare aceasta afectiune grava este din ce in ce mai tanara, iar rata globala la adultii tineri a crescut dramatic. In plus, nu exista nicio tara a lumii in care numarul absolut de persoane afectate de aceasta boala sa fi scazut. Potrivit ultimei raportari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au fost inregistrate in intreaga lume peste 15 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 5 milioane dintre acesti pacienti decedeaza, iar alte 5 milioane raman cu diverse grade de dizabilitate permanenta. Pentru acestia din urma, neuroreabilitarea ramane singura sansa la o viata normala”, scrie in comunicatul de presa.

De asemenea, SSNN mai  precizeaza ca nu exista diferente mari in ceea ce priveste factorii de risc intre tarile Europei de Vest si de Est, si doar ordinea este diferita.

Pentru Europa de Est, acestia sunt reprezentati de hipertensiunea arteriala, consumul excesiv de bauturi alcoolice, fumatul, obezitatea, dieta saraca in legume si fructe, aportul crescut de sare in alimentatie, hiperglicemia, hipercolesterolemia si sedentarismul.

„Toti acesti factori pot fi preveniti printr-un stil de viata echilibrat si prin sport. Scaderea incidentei acestei boli si reducerea impactului socio-economic se poate realiza doar prin modificarea modului in care aceasta patologie este privita si tratata. Acest obiectiv poate fi atins doar printr-un proces continuu de educatie atat din punct de vedere profesional, cat si public”, mai scrie in comunicatul Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.