Ce este astmul

Cuprins

 

Care sunt simptomele Astmului bronsic

Simptomele specifice astmului sunt: crize de sufocare (dispnee), tusea (uneori aceasta poate fi singurul pe care pacientul il prezinta), senzatie de constrictie (apasare) toracica si respiratie suieratoare (wheezing). Frecvent, aceste simptome apar in cursul noptii sau dimineata.

Majoritatea persoanelor afectate remarca singure in ce context apar problemele lor. Este important sa urmariti care sunt situatiile in care apar simptomele la d-voastra, pentru ca in viitor sa puteti sa evitati acesti factori declansatori.
Nu este recomandat sa evitati factorii despre care ati auzit ca ar putea declansa criza de astm, dar care la d-voastra nu s-au dovedit inca a avea vreo influenta.

 

Ce este astmul bronsic

Astmul este o boala cronica inflamatorie care afecteaza bronsiile (acele ramificatii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare). Bronsiile au un raspuns spastic exagerat (constrictie, obstructie) la stimuli care in mod obisnuit sunt tolerati de persoane normale (alergeni, aer rece, efort fizic, etc.)

In timpul crizei, bronsiile se ingusteaza astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la expiratie. Aerul va trece cu dificultate, respiraţia va deveni şuierătoare, iar pacientul va  trebui să faca un efort pentru a respira.
Obstrucţia apărută este reversibilă, exacerbările astmului (agravarile) şi declansarea crizei propriu-zise fiind de cele mai multe ori urmarea unui proces inflamator la nivelul căilor aeriene pulmonare.

Obstructia dispare in cateva minute dupa inhalarea medicamentelor specifice, iar circulatia aerului in bronsii este net ameliorata. Acest fapt confirma diagnosticul de astm alaturi de alte teste functionale pulmonare.

Astmul apare la persoane cu un anumit teren predispozant, fiind generat de o sensibilitate exagerată a bronşiilor la unul sau mai mulţi factori. Aceasta sensibilitate consta la o mare parte dintre pacienti intr-un raspuns particular, exagerat, al sistemului imunitar.

Astmul nu poate fi vindecat, dar cu o medicaţie adecvată si prin masuri specifice veti reusi sa controlati bine/foarte bine simptomatologia, astfel incit boala sa nu va afecteze calitatea vietii. In afara perioadelor de criza, simptomele pot lipsi cu totul.

 

Care sunt factorii declansatori in astm?

Factorii declansatori ai astmului sunt impartiti in urmatoarele categorii:

  • ceata,
  • fum,
  • aerul rece,
  • fumatul excesiv activ si pasiv,
  • efortul fizic,
  • refluxul gastro-esofagian,
  • praful de casa sau mucegaiuri,
  • animalele de casa,
  • hrana pestilor,
  • gandacii de bucatarie,
  • polenul,
  • unele medicamente.

Este foarte important sa identificati factorii care declanseaza crizele Dvs de astm! O data identificat un anumit factor declansator, se impune evitarea acestuia pentru a preveni aparitia unei crize de astm. Aplicatia pentru telefoane mobile va ajuta sa identificati acesti factori.

Este inutil sa va protejati de factorii care sunt mentionati ca ar declansa, in general, crize de astm dar care d-voastra nu va provoaca nici un fel de simptome.
Nu uitati sa notati in aplicatie orice situatie care v-a declansat o criza de astm (expunere la polen, la frig, la fum, efortul fizic, etc)

 

Cum se diagnosticheaza Astmul?

Diagnosticul de astm bronsic este stabilit de catre medic (pneumolog, alergolog, medic de familie, etc)

Pentru diagnosticul astmului bronsic, pe langa evaluarea simptomelor prezente si relatate de catre dumneavoastra si efectuarea examenului fizic, este necesara efectuarea anumitor teste:

  • spirometria – test de evaluare a functionarii plamanilor, in cadrul caruia veti fi rugat sa suflati intr-un aparat numit
     spirometru, aparat ce masoara capacitatea pulmonara. Acesta este considerat ca fiind testul cel mai recomandat pentru a stabili diagnosticul de astm
  • masurarea debitului expirator maxim de varf (PEF – peak expiratory flow) – se realizeaza folosind un dispozitiv numit peak-flow metru; pacientul expira intr-un tub pentru a masura forta aerului ce poate fi eliminat din plamani. Se apreciaza variabilitatea volumelor exiprate in diferite momente sau dupa administrarea unui medicament.
  • radiografii toracice – nu ofera informatii specifice pentru diagnosticul de astm, dar se efectueaza pentru a elimina alte cauze posibile ale simptomelor

Faptul ca testele respiratorii nu indica la un moment dat prezenta astmului, nu exclude prezenta acestei afectiuni. Acest lucru se explica prin faptul ca, intre crize, circulatia aerului prin bronsii se face normal, astfel incit functionarea plaminului este normala si pacientul nu are simptome, astfel incit rezultatele testelor vor fi normale.
De aceea, sunt foarte importante semnele si simptomele pe care le comunicati si reactia dvs personala la medicatie.

O data cu diagnosticarea, medical va va da un plan de tratament si monitorizare, precum si masurile pe care le aveti de luat in cazul unei crize de astm.

 

Ce se intampla daca diagnostichez astmul mult dupa aparitia acestuia?

Lucrul cel mai important este ca astmul sa fie detectat cat mai devreme si tratat. Acest lucru previne aparitia complicatiilor si previne implicit deteriorarea calitatii vietii.

 

Cum tratez astmul?

Indiferent de severitatea simptomelor astmului, scopul tratamentului este acelasi: controlul simptomelor si redarea unei vieti normale, fara crize de astm.

Un tratament eficient:

  • va avea ca rezultat disparitia simptomelor (tuse, wheezing, dificultatii respiratorii, atit in cursul noptii cit si a zilei)
  • va permite efectuarea activitatilor zilnice fara restrictie
  • va permite evitarea vizitelor la spital sau internarilor

Indiferent de cat de severe sunt simptomele, trebuie sa aveti mereu la indemana medicamentele ce reduc simptomele unei crize de astm (medicatia “de salvare”). In functie de cit de frecvente sunt simptomele d-voastra si cat de mult va afecteaza calitatea vietii, medicul va va recomanda sau nu, pe linga medicatia de salvare, medicatie “de control”.

Modul in care folositi dispozitivele inhalatorii ce contin medicatia specifica este crucial pentru eficienta tratamentului. Verificati-va periodic corectitudinea tehnicii de administrare!
Pe linga tratamentul medicamentos, o importanta foarte mare o are evitarea expunerii la factorii declansatori, dar doar la acei factori care v-au produs vreodata criza de astm.

 

Cum pot monitoriza Astmul?

Este foarte important sa tineti un jurnal personal astfel incat la vizitele periodice sa puteti evalua impreuna cu medicul Dvs daca astmul este controlat sau nu.
Important: medicatia se adapteaza in functie de simptomele pe care Dvs relatati ca le-ati avut!
Este posibil ca medicul sa va recomande trecerea intr-o clasa superioara de medicatie, sau, dimpotriva trecerea intr-o clasa inferioara.

Veti consemna:

  • prezenta simptomelor in timpul zilei sau noptii frecventa cu care ati folosit medicatia de salvare
  • daca ati observat sau nu o limitare a activitatilor pe care le desfasurati in mod obisnuit(de exemplu: absente la locul de munca sau scoala din aceasta cauza)
  • daca ati avut sau nu vreo exacerbare

In perioadele cu simptome veti monitoriza PEF (peak expiratory flow) – volumul maxim al aerului expirat – dimineata si seara,. Puteti astfel observa in dinamica variabilitatea PEF. O scadere cu mai mult de 20% din valoarea personala cea mai buna indica prezenta obstructiei bronsice.

Variabilitatea PEF (ca expresie a variabilităţii obstrucţiei bronşice caracteristică astmului) poate fi calculată după formula (PEFmaxim – PEFminim) / PEFmaxim

 Important este sa respectati vizitele periodice la medic astfel incat acesta sa poata adapta planul de tratament.

Cum determin cel mai bun PEF personal?

Cel mai bun PEF personal este cea mai mare valoare pe care o inregistrezi intr-o perioada de 2-3 saptamani in care te simţi foarte bine, nu ai deloc simptome, si deci astmul este sub control.

Pentru a determina cel mai bun PEF personal:

  • trebuie sa fii intr-o perioada de control a astmului, fara simptome
  • se masoara PEF de doua ori pe zi, dimineaţa şi seara, la aceeaşi ora, inainte de a lua medicaţia, timp de 2-3 saptamani
  • se inregistreaza valorile obtinute, astfel incit sa puteti avea oricnd o imagine a evolutiei afectiunii dumneavoastra

Exacerbarea astmatica (atac de astm, astmul acut) reprezinta intensificarea progresiva (pe parcursul mai multor zile) sau rapida (ore) a simptomelor astmatice (dispnee, tuse, wheezing şi senzaţia de constricţie toracica), depasind nivelul obişnuit al intensitatii acestora, asociata cu o scadere a fluxului de aer expirat ce poate fi evidentiata de d-voastra prin scaderea PEF

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.