Cum ne putem feri de tusea convulsiva

Pertussis este o boala foarte contagioasa transmisa doar de la o persoana la alta (este o boala specific umana).

Bolnavii cu pertussis raspandesc microbii prin stranut sau tuse. Persoanele din apropiere inhaleaza particulele mici cu aceasta bacterie si acestea ajung prin caile respiratorii in plamani.

De cele mai multe ori parintele bolnav transmite microbii la copilul mic.

Desi vaccinarea este metoda cea mai eficienta de a preveni aceasta boala, totusi nu intotdeauna previne imbolnavirea. Daca esti vaccinat si totusi te imbolnavesti, infectia nu este grava si se vindeca usor.

Chiar daca o persoana vaccinata nu va avea manifestari clinice severe, poate fi chiar asimptomatic (adica, bacteria este in organism dar nu exista manifestari precum tuse paroxistica), ea este contagioasa. Si astfel, un parinte poate sa isi imbolnaveasca propriul copil, daca acesta nu este vaccinat la randul sau.

De obicei adolescentii si adultii sunt sursa de infectie a sugarilor.

 

In momentul in care se suspicioneaza un caz de tuse convulsiva, pacientul este trimis de urgenta la infectioase si se anunta Directia de Sanatate Publica, Epidemiologia pentru a se descoperi sursa infectiei si a se face efortul de a stopa cat mai curand raspandirea bolii.

Re-intrarea in comunitate a persoanei care a fost bolnava

Reintrarea in comunitate a unei persoane care a fost bolnava de tuse convulsiva este permisa doar dupa ce nu mai este contagioasa.

La copii, reintrarea in comunitate se face cu acordul medicului, care examineaza pacientul si emite avizul epidemiologic.

Este foarte important sa retineti ca reintrarea in comunitate pe perioada in care sunteti contagios il pune in pericol atat pe pacient (Dvs sau copilul Dvs), datorita complicatiilor la care se expune cat si pe cei din jur.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.