Cardul european de sanatate are valabilitate dubla

CARD-ERUROPEAN-DE-SANATATEPerioada de valabilitate a cardului european de sanatate a fost dublata, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Pana acum, valabilitatea acestui document folosit doar in caz de sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) era de maximum sase luni.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 189 din 14 martie si a intrat in vigoare la data publicarii. Documentul prevede, printre altele, ca valabilitatea cardului european de asigurari sociale de sanatate se mareste de la sase luni la un an.

Pana la aceasta modificare, prevederile legale stabileau ca valabilitatea cardului trebuia sa acopere perioada in care cetatenii calatoreau temporar intr-un stat membru UE, insa aceasta putea fi de maximum sase luni. Practic, incepand de luni, Legea sanatatii prevede clar ca valabilitatea este de un an, nefiind facuta nicio referire la posibilitatea ca aceasta sa fie mai scurta de-atat.

Initiatorii ordonantei de urgenta au afirmat ca majorarea valabilitatii cardului este necesara pentru a nu limita dreptul asiguratilor la libera circulatie in spatiul european. „Avand in vedere ca in celelalte state membre ale Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene durata de valabilitate a cardului european este mult mai mare si pentru a nu limita dreptul asiguratilor la libera circulatie, este necesara marirea perioadei de valabilitate a cardului european”, scria in nota de fundamentare ce a insotit proiectul de act normativ.

Cardul european poate fi folosit numai in UE

Persoanele asigurate in sistemul public de sanatate autohton pot sa utilizeze cardul european de sanatate numai pe teritoriul statelor membre UE, nu si in Romania.

„Cardul european poate fi utilizat de catre asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania numai pe teritoriul statelor membre ale UE. (…) [C]ardul european nu produce efecte pe teritoriul Romaniei si nu creeaza nicio obligatie pentru furnizorii de servicii medicale din Romania”, se arata in prezent in Legea sanatatii.

In baza cardului european, asiguratii pot sa beneficieze de asistenta medicala in timpul unei sederi temporare intr-un stat membru UE, documentul fiind eliberat la cerere de catre casele teritoriale de sanatate. „Cardul european se elibereaza asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta este asigurat. (…) Emiterea cardului european poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai in situatia in care persoana care il solicita nu face dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii”, mai prevede actul normativ.

Atentie! Cardul european de sanatate nu poate fi folosit de asigurati atunci cand acestia se deplaseaza intr-un stat membru UE pentru a beneficia de tratament medical.

Sursa: Avocatnet.ro

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • SOANEA RAMONA spune:

    buna ziua,am un card european de sanatate care a expirat in 07/08/2019.se prelungeste valabilitatea acestuia sau se solicita emiterea unui alt card?
    va multumesc

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.